Javította árbevételét a Boeing az első negyedévben, de üzemi eredménye kétszámjegyű csökkenést mutat, esett a gépátadások száma és a rendelésállomány is.

Fotó: Boeing | © AIRportal.hu

Fotó: Boeing

A gyártó lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint árbevételük 2 százalékkal 22,6 milliárd dollárra bővült a katonai gépek nagyobb volumenű értékesítése miatt, ugyanakkor pont egy ilyen típusú projekt, a KC-46-os gép miatt kétszámjegyű csökkenés következett be az üzemi eredményben.

Az adatok szerint a Boeing eredménye a negyedévben 21 százalékkal csökkent az előző évihez képest, a gyártó 1,6 milliárd dollár nyereséget könyvelt el szemben a tavalyi 2,1 milliárddal. Ennek oka, hogy a KC-46-os gép programjának csúszása miatt plusz befektetéseket kellett végrehajtani, hogy időben le tudják zárni a programot.

A kereskedelmi típusokkal foglalkozó üzletág 4 százalékkal kevesebb, összesen 176 gépet adott át az első negyedévben, emiatt árbevétele 6 százalékkal 14,3 milliárd dollárra csökkent, az üzemi eredmény 36 százalékkal 1 milliárd dollárra esett. A rendelésállomány március 31-ével 480 milliárd dollár értékű volt, amely 9 milliárddal kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A negyedévben a Boeing végrehajtotta az első tesztrepülést a 737 MAX-szal, az ütemtervnél korábban megkezdte az első 787-10-es végösszeszerelését és elindították a Next Generation konverziós programot is.

Ezek ellenére a Boeing nem változtatott éves előrejelzésén, a cég vezetése továbbra is a 93-95 milliárdos sávba várja az árbevétel alakulását és 8.15-8.35 dollár közé az egy részvényre eső eredményt.

Rossz előjelek már korábban is voltak a Boeing kereskedelmi tevékenységével kapcsolatban, a gyártó március végén jelentette be, hogy megválik 4500 dolgozójától, de értesülések szerint nyolcezer embertől akarnak megválni, a lépéssel egymilliárd eurót spórolnának.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!