Jelentősen javította anyagi helyzetét az Air France-KLM légitársasági csoport az első negyedévben, a tavalyi félmilliárdos veszteség után idén már csak 155 milliós mínuszban volt a hagyományosan legnehezebb negyedévben.

Fotó: Air France-KLM | © AIRportal.hu

Fotó: Air France-KLM

Az Air France, a KLM, a regionális Hop! és a diszkont Transavia tulajdonosa honlapján közzétett üzleti jelentés szerint a társaság árbevétele 0,4 százalékkal 5,6 milliárd euróra nőtt, az üzemi eredmény pedig a tavalyi 417 millió eurós veszteség után idén 99 millió euró lett, és hasonló mértékben javult az adózott eredmény is: egy éve még 559 milliód adózott veszteséget könyveltek el, idén ez már “csak” 155 millió volt.

A csoport két fő légitársasága, az Air France és a KLM üzemi szinten nyereségesen működött, előbbi 150, utóbbi 118 millió euró nyereséget termelt úgy, hogy egy évvel korábban a franciák 14 milliót hoztak a konyhára, míg a KLM 43 milliós üzemi veszteséget termelt. A Transavia viszont továbbra is viszi a pénzt, és nem sokat változott a helyzete: a tavalyi 58 millió után idén 52 milliós üzemi veszteséggel működött.

Van még mit tenni a Transavia háza táján. (Fotó: Transavia) | © AIRportal.hu

Van még mit tenni a Transavia háza táján. (Fotó: Transavia)

Az áruszállítási üzletág, mint minden nagy európai légitársasági csoportnál, itt is ráfizetéses volt: 8,4 százalékkal 276 ezer tonnára csökkent a szállított áru mennyisége, és hiába csökkentették a kapacitásokat, a járatokat így is csak 59,2 százalékosra tudták tölteni átlagosan. Ezek után az üzemi eredmény 50 milliós veszteség lett, bár tavaly ennél nagyobb, 63 milliós veszteséget termeltek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Javította a csoport az utasforgalmi adatait is, az első negyedévben 3,7 százalékkal többen, 18 millióan repültek valamelyik légitársaságukkal, a fegyelmezett kapacitás-politikának is köszönhetően a járatok kihasználtsága 2 százalékponttal 84,5 százalékra javult.

Nagyot mentett az IAG, de továbbra is a Lufthansa a legnagyobb

Miután az összes nagy légitársasági csoport nyilvánosságra hozta első negyedévi eredményét, elmondható, hogy a legnagyobb javulást az International Airlines Group (IAG) érte el, amely részben az Aer Lingus felvásárlása miatt meghatszorozta eredményét, a Lufthansa, ahogy az Air France-KLM is veszteségesen üzemelt az első negyedévben, de nagy mértékben tudták csökkenteni annak mértékét.

Forgalom tekintetében nem változott sok minden: továbbra is a Lufthansa szállítja a legtöbb utast, és termeli a legtöbb bevételt, de pénzügyi szempontból most az IAG vitte el a prímet.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!