Jelentősen, 50 százalékkal nőtt egy év alatt az ittasság miatt letartóztatott utasok száma a brit repülőtereken, az eddigi próbálkozások a jelenség visszaszorítására nem vezettek eredményre.

A BBC összesítése szerint a brit repülőtereken 2016 és 2017 februárja között 387 ittas embert vettek őrizetbe brit repülőtereken, szemben az egy évvel korábbi 255-tel. A közszolgálati csatornának nyilatkozó légiutaskísérők fele panaszkodott arra, hogy inzultálják őket a részeg utasok, vagy nem megfelelően viselkednek a repülőtéren.

A BBC idézte a Unite légiközlekedési szakszervezet felmérését a témával kapcsolatban. Négyezren válaszoltak a megkeresésre, minden ötödik légiutas-kísérő válaszolta azt, hogy fizikailag zaklatták, bántalmazták őket a részeg utasok. Ally Murphy, korábbi Virgin stewardess a BBC-nek azt mondta, úgy tekintenek rájuk, mint égi pultoslányokra. Taperolnak mindenhol: fogdosság a melleidet, a combjaidat, a fenekedet, volt, aki a szoknyám alá is benyúlt – panaszkodott a 14 év után felmondó légiutas-kísérő.

A KLM új terméke: a csapolt sör a fedélzeten. (Fotó: KLM)

Tavaly júliusban a légiközlekedési iparág bemutatott egy új eljárásrendet nem megfelelően viselkedő utasok kezelésére, amelyhez a legtöbb nagy brit légitársaság és repülőtér csatlakozott. Ebben egyebek mellett az állt, hogy az eladóknak figyelmeztetniük kell az utasokat, hogy ne fogyasszanak vámmentes boltban vásárolt alkoholt a fedélzeten, és a légiutas-kísérők sem adhatnak el szeszes italt részegeknek.

A BBC által megkérdezett légiutaskísérők több mint negyede azonban semmit nem tudott erről az eljárásrendről, és akik tudtak róla, azok közül is csak 23 százalék vált be. Egy neve elhallgatását kérő utaskísérő azt mondta, nem működik a rendszer, napi szinten találkoznak azzal a problémával,a mit meg kellene oldania a szabályozásnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár ittas állapotban a gép fedélzetére lépni, vagy a gépen lerészegedni bűncselekménynek számít, a BBC oknyomozása kiderítette, hogy a szabályokat nem tartatják be. Így hiába kérik kereskedelmi szervezetek az iparágból, hogy legyen bűncselekmény saját alkohol fogyasztása a fedélzeten.