Jelentősen romlott a Malaysia Airlines pénzügyi helyzete az első fél évben, a kuala lumpuri légitársaság az első fél évben 750 millió ringgit (56 milliárd forint) veszteséget jelentett, amely 65 százalékkal nagyobb a 2013 első félévinél. A tavalyi évet 1,1 milliárd ringgit adózás utáni veszteséggel zárták.

A légitársaság honlapján csütörtökön közzétett jelentés szerint az év első hat hónapjában az árbevétel 2 százalékkal esett, és tovább rontotta a helyzetet, hogy a kiadások 4 százalékkal nőttek, ezen belül a kerozinköltség 12 százalékot emelkedett. Járataik töltöttsége jelentősen, 9,5 százalékponttal 68 százalékra csökkent.

Ennek következtében a társaság közlése szerint elkerülhetetlenné vált a cég átstrukturálása, amelyre a 370-es és a 17-es járatuk elvesztése előtt is szükség lett volna.

A Malaysian Airlines Boeing 777-200ER típusú repülőgépe a párizsi Charles de Gaulle repülőterén.(Fotó: Kovács Gábor - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Malaysian Airlines Boeing 777-200ER típusú repülőgépe a párizsi Charles de Gaulle repülőterén.
(Fotó: Kovács Gábor – AIRportal.hu)


Fél éven belül a Malaysia Airlines két Boeing 777-200-as repülőgépével történt légi szerencsétlenség, amelyekben összesen 537-en haltak meg. Március 8-án a Dél-kínai-tenger felett tűnt el a 370-es járatuk, míg július 17-én a 17-es járat gépét lőtték le Kelet-Ukrajna felett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elmúlt 12 hónapban a cég részvényeinek árfolyama több mint 20 százalékkal esett. Az átalakítás részeként az állam felvásárolja a jelenleg magánbefektetők kezében lévő részvényeket 1,4 milliárd ringgit értékben.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!