Egy hátra szerelhető jetpackkel repülő embert jelentett közvetlenül a végső megközelítést végző repülőgép mellett egy Los Angelesbe tartó járat személyzete, amit később egy másik gép pilótája is megerősített.

Augusztus 30-án, vasárnap az American Airlines 1997-es, Philadelphiából Los Angelesbe tartó járata éppen megközelítette a kaliforniai nagyváros repterét, amikor a végső egyenesen, mintegy 3000 láb (900 méter) magasan a pilóták egy hordható, sugárhajtású szerkezettel, azaz jetpackkel repülő személyt vettek észre – írta meg a The Drive.

Az elkövető bal oldalról, a személyzet becslése szerint 2-300 méterre közelítette meg a repülőgépet a szerkezettel, amikor elhaladtak mellette.

A hír a helyi Fox 11 televíziós csatornán jelent meg elsőként, amely megszerezte a légiforgalmi irányítás és az AA 1997-es járat személyzete közötti rádióforgalmazás részleteit. Ebből kiderül, hogy nem láttak rosszul az American pilótái, mert nem sokkal később a Skywest egyik járatának személyzete is megerősítette a „szárnyas ember” felbukkanását a reptértől mintegy 16 kilométerre.

A légiforgalmi irányító ezután már figyelmeztette a veszélyre a Jet Blue közelben lévő 23-as járatát is, de sem annak pilótái, sem más nem észlelte többet a légtérsértőt. A manőverezése azért is volt különösen veszélyes, mert a Los Anleges-i reptér körzete az egyik legforgalmasabb a világon még a mostani, utazási korlátozásokkal terhelt időszakban is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Történt már ilyen egy bemutatón

Ma már létezik a világon néhány jetpack-rendszer, amely képes nagy sebességgel repülni, de csak nagyon rövid ideig, és viszonylag alacsonyan. Ilyen például Yves Rossy, vagy ahogy sokan ismerik a „Jetman” által is használt példány, amellyel repült már kötelékben az Emirates egyik Airbus A380-asával is.

A hasonló bemutatókat viszont mindig ellenőrzött körülmények között, lezárt légtérben bonyolítja le, és szüksége van egy helikopterre, vagy egy magas pontra, ahonnan leugorva sebességet gyűjthet a repülés megkezdéséhez. Ezzel együtt nem kizárható, hogy valaki Kaliforniában rendelkezik jobb rendszerrel, és elég őrült volt a mostani mutatvány bemutatásához.

Ezen túl viszont számolni kell azzal is, hogy csak egy drón vagy valamilyen más, hatóságok figyelmét eddig elkerülő elektromos repülőeszköz vitte véghez a veszélyes manővert.

A címlapi kép illusztráció!