Kedden újra sztrájkolnak a Lufthansa egyes pilótái a Vereingigung Cockpit (VC) szakszervezet felhívására, 8 és 23 óra között a hosszú távú járatok várhatóan nem indulnak el Frankfurtból.

A légitársaság hétfőn azt írta honlapján: a Münchenből és Düsseldorfból induló hosszú távú, valamint az összes rövidtávú járat menetrend szerint közlekedik, és a Lufthansa-csoport (Austrian Airlines, Brussels Airlines, Germanwings, Swiss és Air Dolomiti) járatai sem érintettek.

Az érintett utasok ingyen átfoglalhatják a jegyeiket – közölte a légitársaság.

A Vereinigung Cockpit csütörtökön közölte, hogy ismét sztrájkra készülnek, mert újra sikertelenül zárultak a munkaadóval folytatott tárgyalások a korai nyugdíjazásról. A Lufthansa pilótái jelenleg 55 éves kortól mehetnek nyugdíjba, az átlagos nyugdíjba vonulási kor pedig 58 év, ami a szakmában alacsonynak számít. A munkaadó az ösztönzőrendszer átalakításával azt kívánja elérni, hogy a pilóták 60 éves kor felett menjenek nyugdíjba. A szakszervezet ezt ellenzi, és egyebek között azzal érvel, hogy az utaskísérők érdekképviseletével a közelmúltban kötött megállapodásban éppen az szerepel, hogy a korai nyugdíjazás alsó korhatára 55 év, ami a jelenlegi és a jövőben alkalmazandó utaskísérőkre egyaránt vonatkozik.

A Lufthansa 5400 pilótáját képviselő szakszervezet és a munkaadó konfliktusa több mint fél éve tart. Áprilisban a pilóták a VC felhívására három napig sztrájkoltak, ami 60 millió euró veszteséget okozott a cégnek. A tárgyalások augusztusban ismét megszakadtak, és a VC egy-egy repülőteret érintő, rövidebb sztrájkok sorozatát kezdte meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!