Kétszáz csaló utast kapcsoltak le egy világméretű akcióban, akik hamis, vagy lopott bankkártyákkal vettek repülőjegyet. Többen a tettenéréskor éppen drogot próbáltak Dél-Amerikából Európába csempészni.

A Computer Weekly informatikai híroldal szerint az Europol hága központjából irányított, a  még október 16 és 20 között tartott összehangolt akciót 61 ország, 63 légitársaság és 6 online utazási iroda részvételével 226 repülőtéren.

Az ötnapos akció során 298 gyanús tranzakciót jelentettek és 195 embert fogtak el ezekkel kapcsolatban. Ők már a gépre sem szállhattak fel, a rendőrség őrizetbe vette és kihallgatta őket, majd többüket meg is gyanúsították. Voltak olyanok, akik épp drogot próbáltak Dél-Afrikából Európába csempészni.

A gyanú szerint az érintettek hamis, vagy lopott bankkártya adatokkal vették a jegyeket. Ez a fajta csalás a szervezett bűnözés kedvelt eszköze és általában nagyobb volumenű akciókhoz használják fel az így megszerzett jegyeket, például embercsempészethez, drogkereskedelemhez, vagy terrorista akciókhoz – írta az Europol.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gyanús tranzakciók felderítésében a légitársaságok, az utazási irodák, és a fizetőeszközöket kibocsátó szervezetek, valamint a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) is segítséget nyújtott. Utóbbi szervezet kimutatásai szerint évente a csalás útján megszerzett repülőjegyek egymilliárd dollár kárt okoztak a légiközlekedési szektornak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!