Kilenc légitársasági munkavállalót vettek őrizetbe az Egyesült Államokban drogcsempészés miatt. A dolgozókat az FBI csalta lépre.

A Dallas News beszámolója szerint a nyomozók két évvel ezelőtt kaptak fülest arról, hogy egy az American Airlinesnál dolgozó férfi felajánlotta, hogy drogot tud a gépek fedélzetén csempészni. Ezért a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) titkos ügynökei keresték meg, akik a drog csempészésével bízták meg. A férfi akkor azt mondta, hálózata szinte bármit képes felcsempészni a gépek fedélzetére és ezért kilogrammonként 1500 és 2000 dollár körüli összeget kért.

A férfi erről mit sem sejtett, a drog pedig, aminek a fuvarozásával bízták meg hamis volt, bár a 47 éves, Nelson Pabon névre hallgató férfi úgy tudta, metamfetamint (köznyelvi nevén kristály, vagy meth) kell átjuttatnia az ellenőrzéseken. Két év alatt összesen 66 kilogrammnyi hamis drogot juttatott át a férfi és hálózata.

Fotó: Los Angeles Airport Facebook

Az FBI akkor állította le a fedett akciót, amikor a férfi felajánlotta, hogy 5500 dollárért cserébe képes C-4-es plasztikbombát is a gépek fedélzetére juttatni és azon keresztül a célállomásra küldeni.

A hálózatban összesen kilencen vettek részt, mindannyian Dallas Forth Worh Nemzetközi Repülőtéren dolgoztak. Heten az American Airlines regionális alvállalkozója, az Envoy Air, ketten pedig a diszkont Spirit Airlines dolgozói voltak. Az FBI mindannyiukat elfogta és őrizetbe vette.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hatóságok nem közölték, hogy az elfogott emberek milyen pozíciót töltöttek be a légitársaságoknál. Annyit közöltek, hogy hatáskörüket és beosztásukat kihasználva sikerült nekik az anyagokat feljuttatni a gépekre.

Az érintett cégek közleményben azt írták, a biztonság mindennél fontosabb számukra és mindenben együttműködnek a nyomozó hatóságokkal.