Kilencven napra kitiltották a TAP Air Portugal járatait Venezuelából, mert a vádak szerint a cég súlyosan megsértette a szabályokat, amikor egy Caracasba tartó járaton állítólagosan robbanóanyagokat szállított be az országba.

A gazdasági csődben, összeomlás szélén vergődő dél-amerikai ország döntésének nem kevés politikai aspektusa is van, mert egyes vádak szerint állítólag az ellenzéki vezető, Juan Guaido nagybátyja vitt be robbanóanyagokat az országba a TAP egyik járatán – írta meg a Reuters.

E szerint Guaido rokona egy caracasi járaton juttatta be Venezuelába a kifogásolt, merényletek elkövetéséhez is alkalmas szállítmányt. Ha ez igaz, akkor amennyiben a biztonsági szabályokkal összhangban is került a fedélzetre a veszélyes anyag, lényegében akkor is törvényt sértett a portugál légitársaság.

A kirótt szankciókat a Twitteren bejelentő Delcy Rodriguez alelnök közölte, Venezuelát mindenkinek tisztelnie kell, és ezt ki is fogják kényszeríteni. Az alelnök a TAP kilencven napig érvényes kitiltásán felül pénzbeli büntetést és “egyéb szankciókat” is kilátásba helyezett.

A légitársaság közleményben reagált a hírre: azt írják, mind a portugál, mind pedig a venezuelai biztonsági előírásokat és törvényeket maradéktalanul betartották, és értetlenül állnak a döntés előtt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég szerint az esély sem volt meg arra, hogy tisztázódjon a helyzet, az azonnali ítélettel pedig számos utas is kárt szenvedett. A botrány kirobbanása miatt Portugália is vizsgálatot jelentett be.

Illusztráció, a TAP Airbus A330-900neo gépe (Forrás: Airbus)

Az ügy nem mentes a további politikai és jogi felhangoktól, hiszen Juan Guaido USA-barát ellenzéki vezetővel szemben korábban szabadságát korlátozó intézkedéséket vezettek be, ezeket viszont áthágta, amikor nagybátyjával Kolumbiába szökött. Ezután nemzetközi körútra indult, hogy támogatókat gyűjtsön Nicolas Manduro szocialista párti elnök elmozdításához.

Ennek szükségességéről a nemzetközi diplomáciában sincs egyetértés, bár sok politikus szerint az elnök és kormánya rendre vét az emberi jogok ellen, és ezért nyomást is gyakorolnak az országra.

A képet árnyalja az évek óta tomboló súlyos gazdasági válság, ami az ország légiközlekedését is romokba döntötte. Mára a főváros, Caracas repülőterének alig vannak nemzetközi kapcsolatai, néhány légitársaság üzemeltet járatokat Európába és a környező országokba. Az amerikai cégeknek viszont a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) tavaly májusban NOTAM-ban tiltotta meg, hogy 260-as repülési szint (26 ezer láb, kb. 8000 méter) alatt átrepüljenek Venezuela felett.