Egy kínai ingatlanfejlesztő vállalat vásárolta meg a kisrepülőgépeket gyártó amerikai Mooney Aviation Company Inc. céget, amely már hosszabb ideje pénzügyi nehézségekkel küzd – jelentette a kínai média csütörtökön.

A Meijing Group, amelynek központja a Honan tartományi Csengcsouban van, 100 millió dollárt (21,7 milliárd forint) fizetett ki és ígéretet tett arra, hogy később további egymilliárdot befektet. Az üzletet a külföldi befektetéseket jóváhagyó amerikai bizottság már engedélyezte.

A 84 éves múltra visszatekintő, egymotorosokat gyártó Mooney már 2010-ben felfüggesztette termelését és dolgozóinak elbocsátására kényszerült. A texasi központú vállalat honlapján most azt hirdeti: „visszatér” a piacra, és 2014. január elsejétől gyártani kezd. Az első évben körülbelül száz dolgozó felvételére készülnek. A világon összesen 11 ezer Mooney-gépet adtak el, 7800 vevőjük van az Egyesült Államokban és 1000 külföldön.

Az alig 11 éves Meijing az új feladatra készülve két repülési vállalatot jegyeztetett be Csengcsouban, amelyek egyebek mellett az összeszerelésért, a kereskedelemért, kiállítások szervezéséért és reptérépítésekért lesznek felelősek.

Csengcsou a térség egyik meghatározó közlekedési csomópontja, az idén a kínai kormány jóváhagyta, hogy itt épüljön az ország első légi ipari gazdasági övezete, Közép-Kína megújuló közlekedési, logisztikai központja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!