Kitiltották a szuveníreket kínáló árusok standjait Róma turisták által kedvelt néhány közterületéről.

Az olasz főváros vezetése a biztonsági okok mellett azzal is indokolta a döntést, hogy egyes árusok illegálisan vagy megtévesztő módon árultak szuveníreket a turistáknak, valamint a jelenlétük és portékájuk rontja a város összképét.

A tiltás érvényes több, a turisták által látogatott közterületre, mint a Trevi-kút, a Spanyol lépcső, a Pantheon és a Piazza Navona, valamint ezek környéke.

Az intézkedés összesen 17 szuvenírárus standot érint, amelyek közül nyolcnak adtak ki további értékesítési engedélyt, ám kizárólag a megnevezett műemlékektől távolabb eső utcákban. Az utcai kereskedelem egyébként tavaly óta tiltott Rómában, de teljesen nem sikerült beszüntetni.

Utcai árus a Trevi-kút előtt (Forrás: Unsplash)

Az olasz főváros láthatóan komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a turisták által kedvelt látnivalók és környékük kevésbé legyenek szemetesek, valamint a város összképe is jobban mutasson.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Korábban több intézkedést is hoztak, amelyek a műemlékeket hivatottak megóvni, így például tilos ezek környékén az étkezés, a szobrokra vagy épületek falára való felmászás, a lenge öltözetben való sétálás, a kutakban való fürdés vagy a gurulós bőröndök le-felhurcolása a lépcsőkön.

Azok, akiket ezen szabályok megsértésén kap a rendőrség, akár 400 euróig terjedő pénzbüntetésre, valamint a belvárosból való kitiltásra is számíthatnak.