Az orosz hadügyminisztérium határozata alapján elköltöztetik az orosz légierő jelenleg Monyinóban található Központi Repülőgép Múzeumát. A művelet sokak szerint egyet jelent a gyűjtemény nagy részének megsemmisítésével.

A minisztériumhoz közelálló források szerint a költöztetésre már részletes tervet is kidolgoztak, amely leírja annak pontos menetét, és majdnem minden repülőgéphez külön szakembergárdát rendel, amely annak épségéért lesz felelős.

A kiállítás új otthonaként a Moszkva közelében található Kubinka Patriot Parkot jelölték ki, ahol a légi haditechnika a szárazföldi hadsereg eszközeivel közösen kerülne bemutatásra.

Ennek azonban feltétele, hogy a felbecsülhetetlen értékű, sok esetben mára csak egyetlen példányban megmaradt repülőeszközök, köztük számos technológiademonstrátor és kísérleti gép, túléljék az szállítást.

Ez azonban külső szakértők mellett a gépeket ismerő múzeumi alkalmazottak szerint is szinte teljesen lehetetlen, tekintetettel azok egyediségére és arra, hogy szinte soha nem nyúltak hozzájuk komolyabban.

Hirdetés

Szerintük bizonyos darabokat még szétszerelni is lehetetlen, mivel semmilyen útmutató vagy műszaki leírás nem áll rendelkezésre, mert hasonlóra aktív pályafutásuk során sem volt szükség.

Ezért a közúton szállítható, kisebb darabokra bontásuk egyetlen módja a lángvágóval történő darabolás.

Ezzel azonban visszafordíthatatlanul elvész azok eredeti, szinte repülőképes állapota, aminek megőrzéséért mindenki dolgozik, és amiért létrehozták a múzeumot.

Légifelvétel a Monyinó-i múzeumról (Forrás: Wikimedia Commons)

A minisztérium igyekszik lenyugtatni a kedélyeket, szerintük semmilyen károsodást nem okoz egyik repülőben sem a költözés. Az ellenvéleményüket kifejező szakemberek, köztük egykori űrhajósok szerint viszont az adott biztosítékok hiteltelenek.

Egyes hírek szerint az átköltöztetés már 2016 óta a levegőben lóg, de a pontos tervezetet csak most hagyták jóvá a felelős állami tisztségviselők.

A kiállítás jelenlegi formájában számos sorozat gyártott szovjet, és orosz típus mellett több, mint 20 egyedi, kísérleti, vagy igen kis darabszámban készült típust vonultat fel, melyek sehol máshol a világon nem láthatóak a nagyközönség számára.

Ilyen például a világ valaha készült legnagyobb forgószárnyasa a Mil Mi-12 Homer technológiademonstrátor egy példánya, egy Myasishchev M-50 bombázó, a Szuhoj T-4 szuperszonikus bombázó, vagy a Beriev Bartini VVA-14 amfíbia prototípusa.

Hirdetés