A kommunista diktatórikus államberendezkedésű Észak-Korea kérése akár még idén közvetlen légikapcsolat jöhet létre a koreai félsziget két országa között.

Az észak-koreai repülési szabályozással foglalkozó hivatal az ország formális béke felé való törekvésének részeként már korábban levelet küldött az ENSZ repülési szervezete, az ICAO számára, amiben kezdeményezte, hogy közvetlen légi összeköttetés jöhessen létre Phenjan és Szöul között.

A járatot a kommunista ország egyetlen, jelenleg a világ legrosszabbnak minősített légitársasága, az Air Koryo üzemeltetné.

Légügyi szempontból ez azonban több nagy, főképp biztonsági problémákba ütközik, emellett a régi, szovjet gyártmányú típusoknak alkalmazkodnia kellene a modern, nyugati típusú rendszerekhez melyeket a világ többi részéhez hasonlóan Dél-Korea is használ.

Forrás: Wikimedia Commons

Egyéb szabályok terén pedig az ICAO nem adhat felmentést, vagy hozhat specifikusan Észak-Koreára vonatkozó enyhítő intézkedéséket, mivel szabályait 192 ENSZ-tagország közösen fogadta el és tartatja be – írja a Reuters.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Továbbá problémák lehetnek a régi repülőgépek műszaki állapotával is, mert az országgal szembeni szankciók miatt azok szervizeléséhez és az időszaki karbantartásához szükséges alkatrészellátás nem teljesen megoldott, azok beszerzése a hivatalos utat megkerülve történik Kínából és Oroszországból.

Amennyiben minden problémát sikerül áthidalni, úgy a két Korea közötti közvetlen légijárat létrejötte igen erős szimbóluma lenne a diktatúra felpuhulásának, a koreai-háború lezárásának, és a két ország közeledésének.