Menetrend szerinti repülőjáratokat kénytelen igénybe venni Traian Basescu román államfő külföldi hivatali útjaira, miután egy belpolitikai vita miatt lemondott az elnöki repülőgépről.

Az elnöki hivatal egy Airbus 310-es gépet bérelt a Tarom román állami légitársaságtól, amelyet Basescu külföldi hivatali útjaira használt. A repülőgép kapcsán belpolitikai vita alakult ki, miután Relu Fenechiu liberális párti közlekedési miniszter bejelentette: évente 70 millió eurós veszteséget okoz a Taromnak az elnöki gép, amelyet a nehéz anyagi helyzetben lévő társaságnak el kellene adnia. A Tarom 2007 óta nem könyvelt el nyereséget, és a tervek szerint erre legkorábban csak 2016-ban lehet számítani.

A közlekedési miniszter nyilatkozata nyomán Basescu kijelentette, hogy „hazugságról” van szó, és többet nem kívánja igénybe venni a Tarom szolgáltatásait, hanem külföldi légitársaságokhoz fordul.

A Gandul.info című portál szerint az elnöki hivatal március végén értesítette a légitársaságot, hogy nem tart igényt többet az elnöki repülőgépre. Úgy tudja, hogy Basescu a következő külföldi hivatali kiszállásaira menetrend szerinti járattal fog utazni, szükségállapot esetén pedig belföldi utakra a hadsereg tulajdonában lévő két katonai repülőgép vagy két helikopter egyikét használja.

A portál szerint a Tarom amennyiben úgy dönt, hogy eladja az Airbus 310-es elnöki gépet, 2-3 millió euróra számíthat, hiszen a repülőgép nem a legkorszerűbb. Románia tavaly értékesítette szintén 2 millió euróért a Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátor által használt Boeing 707-3K1C típusú másik elnöki repülőgépet, amely szintén elavult volt. A portál szerint ilyen körülmények között a román államfők vagy menetrend szerinti járattal vagy bérelt repülőgéppel utazhatnak majd hivatali utakra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!