Két amerikai CV-22B Osprey konvertiplán, azaz billenőrotoros gép látogatott Magyarországra az elmúlt napokban, Duna feletti demonstrációs áthúzásuk mellett viszont több célja is van kéthetes itt-tartózkodásuknak.

Laza géppárban érkeztek a Duna fölé a billenőmotoros gépek (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A látogatást kezdetben nem verték nagy dobra, az amúgy szokatlan belvárosi, Duna feletti bemutatóról is csak egy nappal az esemény előtt adott ki tájékoztatást az amerikai nagykövetség.

A gépek már napokkal ezelőtt megérkeztek, információink szerint több honvédségi létesítményt is meglátogattak, köztük a veszprémi repteret és a közelében lévő hajmáskéri lőteret, valamint a szolnoki helikopterbázist.

A billenőrotoros gépekkel az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonáinak közös, magyar–amerikai kiképzése zajlik  – olvasható a Honvédelmi Minisztérium lapunknak küldött tájékoztatásában.

Az Európában – azon belül az Egyesült Királyságban – állomásozó egyik amerikai parancsnokság CV-22B-i közül egy idén már megfordult hazánkban, a Black Swan 2019 nemzetközi különleges műveleti gyakorlaton.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Távozás a belváros fölött (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Az amerikai katonák már ekkor is nagyon elégedettek voltak a magyarországi környezettel és a fogadtatással, így szívesen tértek vissza hozzánk a közlés szerint.

A látogatás hátterében a magyar–amerikai, NATO szövetségen belüli kapcsolatok szorosabbra fűzése áll.

Emellett ez volt az első alkalom, hogy az augusztus 20-i ünnepi programok helyszíne, a Duna belvárosi szakasza felett aktív szolgálatban lévő, külföldi haditechnikai eszközök repültek, ami jól jelzi a beléjük vetett bizalmat.

Az áthúzás után a két Osprey nevű billenőrotoros gép visszatért a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, majd röviddel ezután a szolnoki helikopterbázisra folytatták útjukat, a tényleges katonai műveletek folytatásához.

A hazánkba érkezett két amerikai CV-22B Osprey