Több tucatnyi fegyveres szakadár érkezett hétfő hajnalban a donyecki “Prokofjev” nemzetközi repülőtérre azt követelve, hogy vonják ki a légi kikötő biztonságát védő ukrán katonákat, az ukrán légierő válaszcsapásokat mért rájuk.

A légikikötőt védő katonák elhagyták a repülőtér épületét, és a leszállópálya melletti erdős övezetbe húzódtak vissza. A szakadár fegyveresek a reptér épületének tetején foglaltak el tüzelőállásokat. A tetőn egy automata gránátvetőt és több mesterlövészt láttak szemtanúk, és azt, hogy a biztonsági erők 6-8 helikoptere és két vadászgépe körözött a repülőtér fölött. Helyszíni tudósítások szerint komoly tűzharc bontakozott ki a szeparatisták és a terrorellenes műveletben részt vevők között.

Egyes hírek szerint a szakadárok lelőttek egy katonai helikoptert. Más források szerint a harcokban két katona megsebesült. A terrorellenes akció parancsnokságának sajtószolgálata azonban ezt cáfolta az Osztrov helyi hírportálnak, leszögezve, hogy az ukrán katonák közül senki sem esett el.

A sajtóosztály tájékoztatása szerint a szakadárok a megszabott határidőre nem tették le a fegyvert, ezért a biztonsági erők támadásba lendültek ellenük.

Először két Szu-25-ös vadászgép figyelmeztető lövéseket adott le a “terroristák” irányába, majd miután ők viszonozták a tüzet, két MiG-29-es vadászgép, illetve négy Mi-24-es katonai helikopter is bekapcsolódott a harcokba. A helikopterek deszantosokat szállítottak a helyszínre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes műveleti csoport szóvivője azzal magyarázta a repülőtér elfoglalását, hogy a “terroristák” próbálnak elmenekülni a terrorellenes művelet körzetéből.

Szavai szerint a békés lakosok egyre növekvő ellenszenvvel viseltetnek velük szemben, mert csak káoszt, törvénytelenséget hoztak az életükbe. “A terroristák tudják, hogy a felelősségre vonást nem kerülhetik el, ezért próbálják elhagyni a területet” – tette hozzá Szeleznyov.

A korábbi hírek szerint több tucatnyi fegyveres szakadár érkezett hétfő hajnalban a donyecki “Prokofjev” nemzetközi repülőtérre azt követelve, hogy vonják ki a légikikötő biztonságát védő ukrán katonákat. A repülőtér sajtószolgálata közölte, hogy emiatt ideiglenesen leállították helyi idő szerint reggel hét órától (közép-európai idő szerint 6 órától) a járatok kiszolgálását.

Frissítve: 2014. május 26. 18:08

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!