Idén az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából ismét vízi- és légiparádét tartottak a Duna Lánchíd és Margit híd közötti, belvárosi szakasza felett. 

2017-hez hasonlóan a Magyar Honvédség kecskeméti Puma századának három JAS-39 Gripen vadászgépe kötelékben áthúzva a Duna felett nyitotta a programot, majd a Mi-17N helikopterek áthúzása következett, amit a 702-es oldalszámú gép bemutatórepülése követett.

A polgári blokkban három neves magyar műrepülő is megmutatta programját, Illés Tamás Extra 330SC-jével, Veres Zoltán pedig MXS típusú gépével, míg Imreh Lajos a „csirkecomb” becenevű Mil Mi-2-es helikopterével még a Lánchíd alatt is átrepült, így ő lett az első a világon, aki ezt a manővert forgószárnyas géppel bemutatta.

Emellett láthatóak voltak a Goldtimer Alapítvány gépei is, a Polikarpov Po-2, a Rubik R-18C Kánya, a Bánhidi Gerle-12 és a nemrég magyar lajstromba került L-29 Delfin sugárhajtású kiképzőgép is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Tökölről felszállva kötelékben áthúzott még a Duna felett a Pannon Air Service két Diamond Da-40-es és egy DA-42-es repülőgépe is.

A vízi parádé és az ejtőernyős bemutató után a program zárásaként a nemrég beszerzett, a kecskeméti Teve század állományába tartozó 604-es oldalszámú Airbus A319-es húzott át a Duna felett kétszer is.

Képgaléria az eseményről