Sztrájkegyeztetést kezdett a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) a Budapest Airport üzemanyag-kiszolgáló cégének, a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft-nek a vezetőségével – tájékoztatta a szervezet hétfőn az MTI-t. A Budapest Airport szerint a RÜK Kft-nél nincsen sztrájkhelyzet, egyedül a LESZ próbálkozik annak kiprovokálásával.

A LESZ a Ferihegyen megforduló repülőgépek többségének üzemanyag-kiszolgálását végző RÜK Kft. dolgozóinak kérésére indította a sztrájkegyeztetést, mivel a megbeszéléseken a munkaadó eddig semmilyen engedményre nem volt hajlandó – fogalmaz közleményében az érdekképviselet.

A szakszervezet szerint a RÜK Kft-nél egyre kevesebb embernek kell egyre több munkát végeznie, miközben a fizetésük értéktelenedik. A cég 2009-ben még 45 munkavállalót alkalmazott, számuk 2012 óta 27-re csökkent, közülük 22-en végeznek kiszolgáló munkát. A Malév leállása után a piac átmenetileg visszaesett, de ismét emelkedik a kiszolgált repülőgépek száma és az eladott kerozin mennyisége.

Tavaly ősszel a Nemzeti Munkaügyi Hivatal két vizsgálatot indított a szakszervezet bejelentésére, melyben mulasztásokat állapított meg a munkakörülményekre és a munkaidő-beosztásra vonatkozóan – írta a szakszervezet. A dolgozók az érdekképviselet szerint panaszkodtak a kiszámíthatatlan munkaidő-beosztásra, a közös helyiségek és a kiszolgáló járművek állapotára.

A tizenegy napja indított sztrájkegyeztetés során a RÜK Kft. vezetősége a javasolt tárgyalási időpontok egyikét sem találta alkalmasnak, így az egyeztetésekre vonatkozó törvényi határidő lejárt, már nincs jogi akadálya a munkabeszüntetésnek sem – áll a közleményben. A szakszervezet ugyanakkor kész megkezdeni az érdemi tárgyalásokat, ha lehetőség mutatkozik a munkafeltételek javítására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A sajtóközleményre reagálva Hardy Mihály, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója délután közölte az MTI-vel, hogy a RÜK Kft-nél nincs sztrájkhelyzet, a LESZ közleményével megpróbálja félrevezetni a dolgozókat és a közvéleményt is.

A Budapest Airport álláspontja szerint a szakszervezet nem együttműködő, és nem igaz, hogy a BA nem akar tárgyalóasztalhoz ülni, hiszen éppen a munkarendről folyó tárgyalások közben adta ki a sztrájkfenyegetést tartalmazó közleményt a szakszervezet, amelynek célja a BA szerint a készülő megegyezés meghiúsítása. A kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint a RÜK Kft. alkalmazottai közül sokan már húsz éve a repülőtéren dolgoznak, nem jellemző az elvándorlás a cégtől.

A dolgozók ragaszkodnak a munkahelyükhöz és ez fordítva is igaz: a Budapest Airport megbecsüli és tiszteli a dolgozóit, akik hatékony munkájukkal hozzájárulnak a budapesti repülőtér sikeres működéséhez – hangsúlyozta Hardy Mihály. Hozzátette: a repülőtéren nincsenek komoly munkaügyi mulasztások, ezt többszöri ellenőrzések is bizonyítják.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!