Némi levegőhöz jutott a Norwegian, a társaságnak sikerült két lejáró kötvénycsomagjának határidejét is kitolnia és ezzel több millió euró fizetési kötelezettséget vett le ideiglenesen a válláról.

A kötvényeket birtoklók nagy része jóváhagyta a társaság lépését, amellyel két kötvénycsomag lejáratát hosszabbította meg: az egyik után idén decemberben kellett volna fizetni, ezt 2021 novemberében fizetik majd ki, a másik jövő augusztusban lenne esedékes, a döntés értelmében viszont csak 2022 februárjában kell kamatokkal együtt visszafizetni.

Geir Karlsen, a cég vezetője elégedettségének adott hangot és kiemelte: a döntéssel a pénzügyileg nehezebb, téli hónapokra elegendő rugalmasságot biztosít a lépés, így nagyobbak az esélyeik, hogy túlélik az ínségesebb időszakot.

Forrás: Boeing

A vezető hangsúlyozta még, hogy folytatják a társaság új stratégiájának végrehajtását, amely a bővítés helyett a fenntarthatóságot és nyereségességet célozza meg. Mint ismert, a Norwegian az előző években számolatlanul öntötte a kapacitást a piacra, emiatt rendre veszteséget termelt a társaság. Később költségcsökkentő lépéseket jelentettek be, a mostani döntéssel Geir Karlsen szerint elérhető a korábban eltervezett 2 milliárd koronás költségcsökkentés.

Korábbi hírek szerint a Norwegian kilátásba helyezte gatwicki résidőinek értékesítését is, ha nem sikerülne megállapodni a kötvényt birtoklókkal a fizetés elhalasztásáról, de a slotok értékesítésére egyelőre nem kerül sor.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Norwegian az első pénzügyi félévben az előző évihez képest 17 százalékkal növelte árbevételét, az üzemi veszteség a korábbi 2 milliárd koronáról 835 millióra csökkent, az adózott eredmény viszont a 2018 első félévi 254 millió korona nyereség után idén 1,2 milliárdos veszteséget mutatott.