A Lufthansa légiutas-kísérőinek sztrájkja miatt csütörtökön 933 járatot törölnek, köztük több budapestit is.

A légitársaság szerdai tájékoztatása szerint a frankfurti, düsseldorfi és a müncheni bázisról induló, vagy oda érkező járatok nem indulnak el, összesen 107 ezer utas érintett. A munkabeszüntetés továbbra is csak a Lufthansa járatait érinti, a légitársasági csoport többi tagjának járatai (Swiss, Austrian Airlines, Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Brussels Airlines) menetrend szerint közlekednek.

Négy frankfurti és három müncheni járatot töröltek Ferihegyen

Sztrájk miatt Budapesten rekedt Lufthansa-gépek 2014. októberében Budapesten. Illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Sztrájk miatt Budapesten rekedt Lufthansa-gépek 2014. októberében Budapesten. Illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu)

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér járatinformációi szerint mind a négy csütörtöki frankfurti járatot törölték, a müncheniek közül a reggel 9 órás, illetve a 20.15-ös járat indul el, mivel azokat a Lufthansa CityLine üzemelteti. A düsseldorfi járatok szintén elindulnak, azokat az Eurowings közlekedteti.

Szerdán a ferihegyi repülőtéren csaknem ezer utast érintett a sztrájk, összesen hét járatpárt töröltek. A légiutas-kísérőket tömörítő Ufo szakszervezet múlt pénteken hirdetett egyhetes sztrájkot, amelyet először csak a frankfurti és a düsseldorfi, később a müncheni bázisra is kiterjesztettek. A vita a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételeiről folyik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Csaknem ezer utast érintett Budapesten a Lufthansa-sztrájk

A Lufthansa légi utaskísérőinek szerdán kezdődött, várhatóan három napos sztrájkja miatt a légitársaság valamennyi Budapest-München és Budapest-Frankfurt között közlekedő járatát törölték, két müncheni járat kivételével, ez 950 utast érintett – mondta a Lufthansa repülőtéri vezetője az MTI érdeklődésére szerdán.

Lichtenberger Tamás közölte: szerdán összesen hét járatpárt töröltek, emiatt vannak fennakadások.

Elmondta: sajnos van utas, aki órákat vár a budapesti reptéren, mivel a múlt pénteken kezdődött sztrájk előrehaladtával számos más légitársaság szabad kapacitása is lecsökkent. Rengeteg utast adtak át másik légitársaságnak, egy-két – például tengerentúli – esetben azonban nem tudtak azonnali megoldást felajánlani, csak péntekre tudtak helyet biztosítani – mondta. Ilyen esetekben gondoskodnak szállásról és transzferről is – tette hozzá.

Kiemelte: várják a fejleményeket, hogy sikerül-e a cégnek megegyeznie szerdán délután a független szakszervezettel (Ufo), ez dönti el a következő két nap sorsát. Ebben benne van az is, hogy pénteken éjszakáig fognak a légi utaskísérők sztrájkolni, de az is, hogy csütörtökön minden járat elindul az eredeti menetrend szerint – jelezte.

A csaknem 19 ezer ágazati dolgozót képviselő Ufo szakszervezet még kedden bejelentette, hogy megakadályozza péntek estig Frankfurtban, Münchenben és Düsseldorfban a német légitársaság összes közép- és hosszú távú járatának indítását. Kedden este a Lufthansa azt közölte, hogy szerdán 930 járatát törölte, ami csaknem 100 ezer utast érint.

Kedden a Lufthansa 136 járatát törölték. A munkabeszüntetés Düsseldorfban a rövid- és hosszú távú járatok mindegyikét érintette. Frankfurtban és Münchenben csak a hosszú távú járatokra vonatkozott. A Lufthansa számításai szerint a sztrájk napi több mint 10 millió euró bevételkiesést okoz.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!