Pénteken ismét sztrájkol a Lufthansa pilótáinak egy része, szerdához hasonlóan ismét törlik a rövidtávú járatokat, így a budapestieket is – erősítette meg az MTI információit Lichtenberger Tamás, a légitársaság repülőtéri vezetője.

Péntekre hét budapesti járatot töröltek, ez mintegy nyolcszáz utast érint, akikkel már felvették a kapcsolatot és megpróbálnak alternatív eljutási lehetőségeket biztosítani. A társaság a reggeli és a délutáni müncheni járaton kívül mindegyiket törölte.

A Lufthansa pénteken rövidtávú járatai felét, mintegy hétszázat töröl a Vereingung Cockpit (VC) pilóta-szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés miatt.

A sztrájk oka, hogy a szakszervezet nem ért egyet a társaság nyugdíjazási terveivel. A Lufthansa pilótái 55 éves kortól mehetnek nyugdíjba, az átlagos nyugdíjba vonulási kor pedig 58 év, ami a szakmában alacsonynak számít. A munkaadó az ösztönzőrendszer átalakításával azt kívánja elérni, hogy a pilóták 60 éves kor felett menjenek nyugdíjba. A szakszervezet ezt ellenzi.

Martin Riecken, a Lufthansa kommunikációs igazgatója egy budapesti, más témában tartott keddi sajtótájékoztatón az MTI kérdésére elmondta, folyamatosan tárgyalnak a VC-vel, két hete új ajánlatot tettek, ezért meglepte őket a szerdai munkabeszüntetés híre. Hozzátette: a vita lényege, hogy egy régi privilégiumot szeretne a szakszervezet megtartani, a Lufthansa viszont vezető szerepét szeretné megőrizni, de ez a VC követeléseivel nem egyeztethető össze.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elmúlt évben a VC felhívására több mint tízszer sztrájkoltak a pilóták, ez a Lufthansa 2014-es üzleti jelentése szerint 232 millió euró kárt okozott a társaságnak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!