Már 12 ország csatlakozott az európai légiforgalmi irányítók ernyőszervezete, az ATCEUC (Air Trafic Controllers European Unions Coordination) szerdai és az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) csütörtöki demonstrációjához – tudta meg az MTI.

Az ATCEUC azért tart demonstrációt, mert nem ért egyet az Európai Bizottság Egységes Európai Égbolt (SES) programjával, illetve a 2015 és 2019 közötti időszakban elvárt “irreális” teljesítménycélokkal. A szervezet 14 ezer irányítónak küldte el felhívását. Ehhez a demonstrációhoz Olaszország, Portugália, Málta és Ciprus mellett szerdán csatlakozott Franciaország, Bulgária és Szlovénia is.

Több légitársaság, így az easyjet, a spanyol Iberia, a Swiss, a portugál TAP, az Austrian Airlines és az Air Berlin is figyelmeztette utasait, hogy szerdán késésekre kell számítani főleg az Olaszországból, Portugáliából induló, vagy oda érkező járatoknál. A Ryanair törölt nyolcvan szerdai, többnyire olaszországi járatot, így a Budapest és Roma – Ciampino közöttit is.

Csütörtökre az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) jelentett be megmozdulást, mivel úgy látja, hogy az egységes égbolt miatti változások veszélyeztetik a légiforgalmi irányítók munkahelyeit, a jogszabálycsomag célkitűzései megalapozatlanok és túlzóak, egyértelműen a légitársaságok érdekeit védik, továbbá negatív következményekkel járhatnak a repülésbiztonságra és a légiforgalmi szolgálatok működésére.

Az ETF akciójában a legfrissebb adatok szerint Franciaország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Görögország és Magyarország légiforgalmi irányítói vesznek részt. A HungaroControlnál működő Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete kétórás, forgalomkorlátozással járó sztrájkot fog tartani, a Magyarország felett átrepülő forgalmat kiszolgáló irányítás csökkentett kapacitással fog üzemelni, és a közelkörzeti, valamint torony irányítás is 50 százalékos kapacitással üzemel csütörtök délelőtt 9 és 11 óra között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A SES-programot az Európai Bizottság és az Eurocontrol kezdeményezte 2008-ban, lényege, hogy a széttagolt, a tagállamok kezében lévő légiforgalmi irányítást összevonják és rövidítsék a repülési útvonalakat.

A Budapest Airport felhívása:
Kedves utasaink!

2014. január 30-án csütörtökön több európai országot felölelő tiltakozó akciót folytatnak a légiforgalmi irányítók.

A tiltakozó megmozdulás ugyan várhatóan nem okoz különösebb fennakadásokat a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésében, utasainknak javasoljuk, hogy vegyék fel közvetlenül a kapcsolatot a légitársasággal, amelynél jegyüket vásárolták.

Forrás: bud.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!