Még vizsgálja a budapesti bázisnyitást a dubaji székhelyű Emirates, amely a 2015-ös üzleti évet újabb rekord nyereséggel zárta, miután a kerozinárak javították, az erős dollár viszont rontotta a pénzügyi eredményeket.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Ahmed Saeed Al-Maktoum, a légitársasági csoport elnöke videokonferencián keresztül számolt be a csoport üzleti eredményeiről, és kérdésre válaszolva beszélt a budapesti lehetőségekről. Mint mondta, az akarat megvan, de további vizsgálatokat kell elvégezni.

Ismertetése szerint a társaság csoportszinten 25,3 milliárd dollár árbevételt ért el, 3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, az adózott eredmény ennek ellenére 50 százalékkal 2,2 milliárd dollára javult.

Az Emirates légitársaság az elmúlt évben 23,2 milliárd dollár bevételre tett szert, amely 2015-höz képest 4 százalékos csökkenést jelent, az üzemelés költségei viszont 8 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest, így az adózott eredmény 56 százalékot javulva 1,96 milliárd dollár lett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az árbevétel főként az emirátusi dirham és az amerikai dollár közti árfolyammozgás miatt csökkent, a dollár ugyanis jelentősen erősödött a dirhamhoz képest. Az elnök emellett azt is megemlítette, hogy a szoros verseny miatt alacsonyabb árréssel tudtak csak dolgozni. Ezt ellensúlyozta viszont az üzemanyagárak csökkenése, amelynek köszönhetően 2,5 milliárd dollárral kevesebb volt a kerozinszámla.

29 új gép tavaly, 36 idén

Már 75 A380-as repül az Emiratesnél (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Már 75 A380-as repül az Emiratesnél (Fotó: AIRportal.hu)

Az Emirates tavaly 29 gépet állított flottába, többet, mint bármikor korábban egy év alatt, ennek, és a járathálózat bővítésének köszönhetően 11 százalékkal több kapacitást dobtak a piacra, amely viszont 76,5 százalékra nyomta le a járatok átlagos töltöttségét, ez 3,1 százalékpontos mérséklődést jelent. Az Emirates tavaly 51,9 millió utast szállított, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A bevételek 14 százalékát adó áruszállító üzletág több európai konkurenséhez hasonlóan alacsonyabb bevételt ért el, mint egy évvel korábban: a SkyCargo 3 milliárd dollár árbevétellel zárt, amely 9 százalékos csökkenést jelent, ugyanakkor a szállított áru mennyisége 6 százalékot emelkedett 2,5 millió tonnára.

Idén a légitársaság 36 új gépet vesz a flottájába, amelynek átlagéletkora 74 hónap, folytatja a flotta modernizálását is, folytatják például a wifi szolgáltatatás kiépítését, amelyet tavaly már a gépek 70 százalékán elérhetővé tettek. Új business és firts class csomagokat és új széket is bemutatattak az üzleti osztályon, és elindultak a kétosztályos A380-asok is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!