Leállt az innsbrucki bázisú Welcome Air légitársaság. A cég 2017. december 26-án teljesítette utolsó kereskedelmi járatát.

A légitársaság az elmúlt 17 évben összesen öt Dornier 328 típusú repülőgépet üzemeltetett, köztük három turbólégcsavaros és két sugárhajtású változatot.

A légitársaság utolsó kereskedelmi járatát a Phoenix névre keresztelt, OE-LIR lajstromjelű Dornier 328-as turbólégcsavaros repülőgép teljesítette Antwerpenből Innsbruckba december 26-án.

A cég azt követően állt le, hogy eladta utolsó repülőgépét is, a tulajdonos másik cégének, a Tyrol Air Ambulance-nak, ahol betegszállítási feladatokra használják majd.

Ezzel megszűnt a Dornier 328-as típus utasszállító célú, kereskedelmi üzemeltetése Ausztriában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A Wlecome Air-t 1995-ben alapította Jakob Ringler, a Tyrol Air Ambulance tulajdonosa, a cég 2000 májusában kezdte meg a menetrend szerinti üzemelést. Az innsbrucki székhelyű vállalat első sorban kisebb repülőterekről üzemelt, menetrend szerinti járatokat teljesítettek többek között Antwerpenbe, valamint norvég és svéd városokba. Emellett nyaraló és üzleti charter járatokat is repültek.

Legnagyobb megrendelőjük az Austrian Airlines volt, heti 5 alkalommal wet-lease alapon, a Bécs-Linz viszonylatra vettek igénybe egyet-egyet a lila-sárga Dornierekből, személyezettel együtt.

2015 márciusától az Austrian Airlines saját leányvállalatán keresztül vasúti összeköttetést kínál a két város között, így a Welcome Air gépei ezen viszonylaton feleslegessé váltak.

Ekkor az innsbrucki cég öt gépéből hármat értékesített, az OE-GBB lajstromú gép pedig visszakerült a tulajdonos másik cégéhez, a Tyrol Air Ambulance-hez, eredeti, betegszállító feladatkörébe. 2017 májusában ezt a példányt egy nigériai vevő számára értékesítették.

A tulajdonos 2017 év végével a Welcome Air megszüntetése mellett döntött és az egyetlen megmaradt utasszállító gépet betegszállítási feladatokra alakíttatta át, mely a Tyrol Air Ambulance-nél repül tovább.