Megújul az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológiai szolgáltatása, ezentúl új, regisztrációköteles honlapon adnak részletes tájékoztatást.

 | © AIRportal.hu

A szakszolgálat egy sajtónyilvános szimpóziumon számolt be a fejlesztésről. Berényi Lívia, a repülésmeteorológiai osztály vezetője bemutatóján kifejtette: november végéig minden tartalom ingyenesen hozzáférhető az aviation.met.hu honlapon. A regisztráció azonban kötelező, mivel így azt is ellenőrizni tudják, hogy egy balesetben érintett pilóta lekérte-e az időjárási adatokat repülés előtt.

A honlapon a repülőtéri táviratok (METAR, TAF) mellett elérhetőek a megfigyelések, időjárási tájékoztatók, légnyomás-adatok, valamint közép-európai látási és felhőzeti viszonyok, valamint modell előrejelzések is. A mobiltelefonon keresztül is elérhető szolgáltatás a hőlégballon pilótáktól kezdve a kisgépes, és kereskedelmi pilóták számára is elérhető és hasznos információkat ad.

A repülési felkészüléshez elengedhetetlen adatok november 30-a után is ingyenesek lesznek.

Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöke azt emelte ki, hogy a pontos időjárási adatok megléte és ismerete kiemelten fontos, ezek hiányában nem szállnak fel. Ezek nélkül a pilóták “vakok és süketek”, sem árut, sem embert nem tudnak biztonságosan a célállomásra juttatni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hozzátette: nem egyszer találkoznak azzal az eljárások során hogy egy kiképzett személyzete nem, vagy rosszul értékelte a meteorológiai helyzetet kellő gyakorlat hiányában.

 | © AIRportal.hu


V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta, hogy a balesetek között egyre kisebb, de még mindig jelentős részt képvisel az időjárás, ezért pontosabb információkkal növelni kell és lehet a repülés biztonságát.

A bemutatón Szepessy Kornál, a HungaroControl vezérigazgatója bemutatta az OMSZ-szal közös fejlesztésüket, a netbriefinget. Ennek segítségével a pilóták hozzájuthatnak a legfrisebb meteorológiai, áramlásszervezési és légitájékoztatási adatokhoz a repülési terv online felületen történő leadásával. A tervek a HungaroControl a beadást követően az összes érintett légtérben szolgáltató ANSP-nek átadja.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!