Hetvenhét pilóta és több mint 200 légi kísérő, illetve adminisztratív alkalmazott elbocsátását jelentette be a cseh légitársaság (CSA), ami az összes alkalmazott egyharmada.

Daniel Sabík, a CSA Czech Airlines szóvivője budapesti sajtótájékoztatón idén nyáron. (Fotó: Csemniczky Kristóf - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Daniel Sabík, a CSA Czech Airlines szóvivője budapesti sajtótájékoztatón idén nyáron.
(Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)

Az elbocsátásokat a CSA kedden közölte a munkaügyi hivatallal. Stanislav Fiala, a pilóták szakszervezetének elnöke a számokat szerdán újságíróknak megerősítette. A szakszervezetek csütörtökön kívánnak reagálni a CSA vezetésének lépésére.

Daniel Sabík, a CSA szóvivője szerint az elbocsátásokra azért van szükség, mert a légitársaság a 2014-2015-ös szezontól kezdve megválik hat darab Airbus A320 típusú repülőgépétől, amelyeket a jelenlegi helyzetben nem tud gazdaságosan üzemeltetni.

A szóvivő azt állította, hogy csak ezzel a lépéssel tudja a CSA elérni, hogy megfelelő üzemi nyeresége legyen. Ezeket a gépeket elsősorban az Oroszország és a volt Szovjetunió más utódállamaiba irányuló járatokon használták. Az ukrán válság következtében azonban nagyon visszaesett az utasok száma. Megjegyezte: a CSA igyekszik segíteni az elbocsátott személyzetnek új munkahelyet találni. A pilóták többsége szerinte például a Korean Air és az Aeroflot légitársaságoknál találhat munkát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Czech Airlines Airbus A320-as repülés közben. (Fotó: CSA) | © AIRportal.hu

Czech Airlines Airbus A320-as repülés közben. (Fotó: CSA)


A cseh légitársaság a tavalyi évet 922 millió koronás veszteséggel zárta. A részvényesek közgyűlése a kialakult helyzetre reagálva szeptemberben átalakítási tervet hagyott jóvá.

A korábban aránylag nagy légitársaságnak számító CSA az utóbbi években leépülőben van. Míg 2010-ben félszáz repülőgépe, s mintegy 3300 alkalmazottja volt, addig augusztus végén már csak 230 pilótát, 400 légi kísérőt és 270 adminisztratív munkaerőt alkalmazott. A CSA többségi részvénycsomagja tavaly óta a Korean Air légitársaságé.

Visszaesett a prágai repülőtér forgalma a nyáron

Másfél százalékkal – 2,5 millióra – visszaesett a prágai repülőtér utasforgalma a nyári hónapokban. A repülőtér kimutatásai szerint júliusban éves szinten 23 ezerrel, augusztusban 17 ezerrel kevesebb utas vette igénybe a Václav Havel Repülőteret. A legfőbb ok, hogy nagymértékben csökkent Kelet-Európából, elsősorban a Moszkvából, Kijevből és Szentpétervárról érkező utasok száma – közölte Eva Krejcí, a repülőtér szóvivője kedden.

Mindezek ellenére az idei év első nyolc hónapjában 7,5 millió utas vette igénybe a repülőteret, ami egyszázalékos növekedés. A szóvivő szerint a repülőtér vezetése úgy véli, hogy ezt a mérsékelt növekedést az év végéig fenn lehet tartani. Ez azonban nagymértékben az ukrajnai helyzet alakulásának a függvénye.

Az ukrán-orosz konfliktus következményeit a Karlovy Vary-i repülőtér is megérezte. Míg az első félévben az Oroszországból érkező utasok száma egy százalékkal, augusztusban viszont már 9,6 százalékkal csökkent éves viszonylatban.

Csökken a Prágából Oroszországba utazók száma is. Júniusban mintegy 20 ezer ember utazott Prágából Moszkvába, ami 30 százalékos visszaesés. Júliusban a visszaesés éves szinten 16 százalékos, augusztusban pedig 14 százalékos volt.

A prágai Václav Havel Repülőtér utasforgalma tavaly 11 milliót tett ki, ami 1,5 százalékos éves növekedés.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!