Napokon belül megkezdik a tárgyalásokat az Egyesült Államok illetékes szervei az Európai Unió képviselőivel a tervezett laptop tilalom bevezetéséről.

Fotó: Emirates | © AIRportal.hu

Fotó: Emirates

A BBC tájékoztatása szerint az unió egyik szóvivője azt mondta, azért hívták meg az Egyesült Államok képviselőit, hogy a legmagasabb szinten tekintsék át az ügyet, annak kockázatait, illetve minden hatását. Hozzátette ugyanakkor, hogy Violeta Bulc közlekedési biztos egy telefonhívásban már jelezte az USA felé, aggódik, hogy mi lesz, ha rengeteg lítium-ionos akkumulátort egy helyre zárnak be.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (DHS) szóvivője, Dave Lapman korábban azt közölte, hogy még nem született meg a végleges döntés, de az egyeztetéseket már megkezdték a légitársaságokkal. A légitársaságok nem kommentálták a tárgyalásokat.

Egy kongresszusi hivatalnok azt mondta, valószínű, hogy kiterjesztik majd a telefonoknál nagyobb eszközökre a tilalmat, de nem tudni mikor és milyen formában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Néhány, a BBC által meg nem nevezett európai szabályozó testület is felvetette a tilalom biztonsági aggályait, szerintük a tűz keletkezésének lehetőségét növeli, ha sok lítiumos akkumulátort tesznek a repülőgépek rakterébe.

A Reuters hírügynökség korábbi jelentése szerint a Trump adminisztráció ugyanarra az okra hivatkozva tiltaná ki egyes európai országokból az Egyesült Államokba tartó gép fedélzetéről a laptopokat, mint tette azt az arab világból érkező járatoknál. Attól tartanak, hogy a laptopokba robbanótestet rejtenek.

Ha bevezetik az intézkedést, az viszont már nem csak az öböl-menti légitársaságokat hozza nehéz helyzetbe, hanem az amerikai és európai légicégeket is. Az európai hatóságok a Reuters szerint már készülnek a bejelentésre, de azt nem árulták el, hogy erre mikor kerül sor.

Az Egyesült Államok, majd később Nagy Britannia márciusban jelentette be, hogy tíz, arab világ-beli repülőtérről induló járaton biztonsági okok miatt a mobiltelefonnál nagyobb méretű elektromos készülékeket, például tableteket vagy laptopokat, de még a nagyobb fényképezőgépeket sem tarthatnák maguknál a kézipoggyászukban az utasok.

Cikkajánló Sok kérdést vet fel az elektromos eszközök fedélzeti tilalma

Elrettentheti az utasokat az érintett légitársaságoktól, útvonalaktól és járatoktól az USA és az Egyesült Királyság hatóságai által a héten bevezetett, a repülőgépek fedélzetére vihető elektronikai eszközökre vonatkozó szigorú korlátozás. Részletek…

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!