Az Air France nyolcadik napja sztrájkoló pilótái hétfőn elutasították a vezetőség utolsónak szánt ajánlatát a francia légitársaság Transavia nevű fapados légitársasága fejlesztési tervének felfüggesztéséről. A munkabeszüntetés folytatódik: kedden a járatok 48 százaléka fog közlekedni.

Alexandre de Juniac, az Air France-KLM elnöke a Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számának adott interjúban “utolsó ajánlatként” felajánlotta a sztrájkolóknak, hogy az év végéig felfüggeszti a Transavia Franciaországon és Hollandián kívüli európai fejlesztését.

A pilóták amiatt kezdtek sztrájkba, mert az Air France jövőre jelentős fejlesztéseket tervez a fapados légitársaságnál, a Transaviánál új járatok és bázisok nyitásával, ahol helyi szerződések alapján kívánják a pilótákat foglalkoztatni. Az Air France gépeket adna át a Transaviának pilótákkal együtt. A fapados cégnél viszont kedvezőtlenebbek a munkafeltételek, mint a nemzeti légitársaságnál.

A Transavia egyik Air France-tól átvett Airbus A320-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Transavia egyik Air France-tól átvett Airbus A320-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)


A pilóták legjelentősebb szakszervezete, az SNPL “utolsó provokációnak” minősítette a javaslatot, ami szerintük “nem old meg semmit”. “A piromán tűzoltó arra játszott, hogy a mozgósítás nyolc nap után alábbhagy. A sztrájknyilatkozatok viszont nem csökkenek. Most meg a parázs fújásával próbálja meg a tüzet eloltani” – írta közleményében a szakszervezet. “Egy ilyen provokáció nyolc nap sztrájk és figyelmeztetések után, amiért külső foglalkoztatásban, külföldre akarják kiadni a munkát, a francia munkajog szerint foglalkoztatott pilóták munkahelyeinek veszélybe sodrásával, elfogadhatatlan” – tették hozzá a sztrájkolók.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A francia pilóták sztrájkja múlt hétfőn kezdődött, azóta a járatoknak csak a fele közlekedik, miután a dolgozók 60 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A légitársaság vesztesége a becslések szerint napi 20 millió euró. Az Air France szerint kedden a járatok 48 százaléka fog közlekedni, hétfőn csak 42 százaléka szállt fel.

A pilóták eredetileg hétfőig hirdették meg a tiltakozó megmozdulást, amelyhez hatvan százalékuk csatlakozott. A többségi szakszervezet, az SNPL múlt szombaton tartott szavazást arról, hogy folytatódjon-e a munkabeszüntetés péntekig. A pilóták 81 százaléka igennel szavazott, a részvétel 74 százalékos volt.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!