A repülőjeggyel nem rendelkező utasoknak is elérhetővé teszi a reptéri üzletek, éttermek szolgáltatását a Pittsburgh Nemzetközi Repülőtér.

Ezzel a lépéssel Pittsburgh lesz az első repülőtér a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, amelyik újra bevezeti ezt a szolgáltatást az ATW Online cikke szerint. A biztonságra kiemelten ügyelve a repülőtér üzemeltetője a Közlekedésbiztonsági Ügynökséggel (TSA) együttműködve dolgozott a rendszer újbóli bevezetésén.

Az új előírások szerint azok az utasok, akiknek nincsen jegyük, jelentkezniük kell a hatóságoknál, amely  – amennyiben lehetséges – kiállít egy myPITpass nevű belépőt. Ezzel az utasbiztonsági ellenőrzés után ugyanúgy elérhetőek a repülőtéri boltok és éttermek, mint a jeggyel rendelkező utasok számára.

Az új szolgáltatást szeptember 5-én teszi elérhetővé a pennsylvaniai város repülőtere, és hétköznapokon délelőtt 9 és délután 5 óra között léphetnek be nem utasok is a légi oldalra.

Fotó: Pittsburgh Airport

Mike England, a TSA szóvivője azt mondta, egyelőre egyedi esetről van szó, és nincs tervben az intézkedés tömeges visszavezetése az amerikai repülőtereken. Hozzátette: nincs szükség Pittsburghben újabb emberek felvételére, a meglévő személyzettel képesek lesznek kezelni a megnövekedett igényeket, és arra sem számítanak, hogy az utasbiztonsági ellenőrzési pontokon szignifikánsan megemelkedik majd a várakozási idő.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ellenőrzés részeként a jelentkezőknek fel kell mutatniuk egy arcképes igazolványt a TSA munkatársának, az adatokat pedig összevetik a TSA rendszereiben lévő adatokkal. Amennyiben nincs tiltólistán az adott személy, úgy kiállítják számára a lepecsételt belépőt. Az ellenőrzésen ugyanolyan feltételeknek kell megfelelniük, mintha utasok lennének. Nagy sorok esetén az utasoknak elsőbbségük lesz.

Bob Kerlik, a repülőtér szóvivője azt mondta, évente egy napon eddig is tartottak olyan nyílt napokat, amikor nem utasok is beléphettek a légi oldalra, a kedvező tapasztalatok miatt döntöttek arról, hogy egész évben biztosítják a szolgáltatást. A szabályok szerint az utasoknak mindig elsőbbségük lesz az ellenőrzésnél, és a TSA dönthet úgy, hogy felfüggeszti a nem utas belépők kiadását.