Az EU Keleti Partnerség elnevezésű projektjében részt vevő államok közlekedési miniszterei szerdán Luxembourgban megállapodtak arról, hogy folytatják az együttműködést és a jogszabályok fokozatos közelítését az uniós joghoz minden közlekedési ágazatban, jóváhagyták a regionális közlekedési hálózatok térképét és a kiemelt infrastruktúrafejlesztési projekteket tartalmazó listát is – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A szaktárca közleményében ismerteti: a Keleti Partnerség az Európai Szomszédságpolitika részeként az Európai Unió és hat volt szovjet tagköztársaság (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna) gazdasági és politikai kapcsolatainak élénkítését tűzte ki célul. A részt vevő államok közlekedési minisztereinek találkozóját első alkalommal 2011 októberében, Krakkóban tartották. Az akkor életre hívott, évente két-három alkalommal ülésező Közlekedési Panel kereteiben az Európai Unió tagállamai, a bizottság és a partnerországok szakértői szinten egyeztetnek ágazati kérdésekben.

A mostani, második miniszteri találkozón jóváhagyták a Keleti Partnerség közlekedési hálózatait tartalmazó térképeket és projektlistákat. Az aláírók közös nyilatkozatukban megerősítették: azt javasolják az Európai Bizottságnak, hogy a térkép kerüljön bele a transzeurópai közlekedési hálózatról szóló TEN-T iránymutatásokba.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár a közlemény szerint hozzászólásában hangsúlyozta: a Keleti Partnerség tagjai közül Magyarország a szomszédos Ukrajnával tartja fenn a legszorosabb együttműködést, de a közlekedési kapcsolatok további országokkal is folyamatosan fejlődnek. A transzeurópai hálózat keleti irányú kiterjesztése kedvező hatással lesz az áru- és a személyforgalomra is.

A közelmúlt magyar hálózatfejlesztési eredményei közül az államtitkár az M3-as autópálya Nyíregyháza-Őr szakaszának januári átadását emelte ki. A Vásárosnaményig tartó folytatás a tervek szerint a jövő év végéig megépül. Hozzátette: Budapestről idén nyártól két új keleti partnerségi főváros érhető el átszállás nélkül repülővel, miután az azerbajdzsáni Bakuval és a fehérorosz Minszkkel is létrejött a közvetlen légi összeköttetés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!