Nőtt a globális légi utasforgalom az idén szeptemberben 2013 szeptemberéhez képest a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) és a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) felmérése szerint is.

Az IATA az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében ismerteti, hogy az év kilencedik hónapjában az értékesített utaskilométerben mért teljesítmény a belföldi és nemzetközi forgalomban is 5,3 százalékot javult, a járatok átlagos 80,5 százalékos töltöttséggel repültek.

A 2014. január-szeptemberi időszakban a nemzetközi járatok 6,3, a belföldiek 5,2 százalékkal teljesítettek jobban 2013 azonos időszakához képest, a piaci átlag így 5,9 százalékkal javult. A járatok töltöttsége a nemzetközi viszonylatokon 79,9, a belföldieken 81 százalék volt.

A szövetség adatai szerint a közel-keleti légitársaságok messze a legnagyobb, 15,8 százalékos javulást értéke el szeptemberben, míg az ázsia-óceániai légicégek 4,8, az európaiak 3,9, az észak-amerikaiak pedig csak 2,1 százalékot javítottak.

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa az európai repülőtereken átlagosan 3,9 százalékos utasforgalom-bővülést mért, az unión belül 3,8, az unión kívüli országok repterein pedig 4,3 százalékkal fordult meg több utas, mint tavaly szeptemberben. Az ACI csütörtökön közzétett elemzése szerint Európa gyengélkedő gazdaságát ellensúlyozza az alacsony olajár, így a bővülési ütem fenntartható lehet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 25 milliónál több utast kezelő repterek közül Istambul-Atatürk (11 százalék) és Róma-Fiumicino (7,9 százalék) forgalma bővült a legnagyobb mértékben, a 10 és 25 millió közötti utasszámú kikötők között pedig Athén (22,9 százalék) és Isztambul-Sabiha Gökcen (18,5 százalék) teljesített a legjobban. Az 5 és 10 millió közti utasforgalmat bonyolító repülőterek között a bázeli (14,6) és a nápolyi (10,5) érte el a legnagyobb forgalomnövekedést.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!