Tavaly 10,97 millió utast kezeltek a prágai Václav Havel repülőtéren, 167 ezerrel többet, mint 2012-ben. Éves szinten ez 1,5 százalékos növekedés – közölte a repülőtér hétfői közleményében.

“Kedvező hatással volt az európai légi forgalom megélénkülése. Ugyanakkor aktív kereskedelmi politikánkkal új légitársaságokat és új úti célokat szereztünk” – jelentette ki Jirí Pos, a repülőtér igazgatója.

A tavalyi eredmény azonban így is gyengébb, mint a 2008-as rekordévé, amikor a repülőtér 12,63 millió utast kezelt. Az utasok számának csökkenése a következő években alapvetően a nemzetközi gazdasági válság következménye – állítják piaci szakértők. Újabb válságtól a repülőtér nem fél.

“Meggyőződésünk, hogy a helyzet nem fog megismétlődni. Számításaink szerint az idén 1-2 százalékkal tovább emelkedik az utasok száma” – nyilatkozta Eva Krejcí, a repülőtér szóvivője.

A prágai repülőteret tavaly 52 légitársaság használta, és a cseh főváros a világ 118 városával volt közvetlen légi összeköttetésben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legtöbb utas Prágából Nagy-Britanniába, Oroszországba, Németországba, Franciaországba és Olaszországba utazott. A Václav Havel repülőtéren napi átlagban 352 gép szállt le, illetve indult el.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!