Több mint másfél év után az ausztrál kormány engedélyezi a be- és kiutazást, ezért a Qantas újraindítja főbb külföldi járatait, köztük a London és Sydney közti összeköttetés is megint elérhető lesz.

A BBC beszámolója emlékeztet arra, hogy Ausztrália eddig a saját állampolgárainak sem engedte a kiutazást az országból, így most Scott Morrison kormányfő azt mondta: „itt az ideje annak, hogy visszaadjuk az embereknek az életüket”.

A novembertől érvényes szabályok szerint azon ausztrál államok lakói mehetnek külföldre, ahol az átoltottság magasabb 80 százaléknál, turisták pedig egyelőre nem léphetnek be, de már tárgyalnak erről.

Forrás: Qantas

Ezzel együtt a 14 napos szállodai karanténkötelezettség az oltottak számára megszűnik, helyette egy hétig otthon kell lenniük.

Jelenleg csak rendkívüli okkal lehet elhagyni Ausztráliát, és a visszatérés is nehézkes, mert az állam felső korlátot szabott a beutazók számában, ezért sokan ragadtak külföldön.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A BBC megjegyezte, hogy újabb fertőzési hullámok miatt Canberra, Melbourne és Sydney jelenleg vesztegzár alatt van, ezért az elmúlt időszakban jelentősen nőtt az átoltottság. Az utóbbi városnak helyet adó Új-Dél-Wales állam heteken belül eléri a 80 százalékos oltottsági arányt, Queensland és Nyugat-Ausztrália viszont magasabb szintet céloz, mielőtt megnyitja határait, bár ott a Covid-esetek száma a nullához közelít.

A kormányzat lépésre reagálva a Qantas közölte, a tervezettnél korábban, már november 14-én újraindítja több nemzetközi járatát.

A légitársaság hetente háromszor közlekedik majd Sydney és London, illetve Los Angeles között Boeing 787-9 Dreamlinereivel, mivel ezekre az útvonalakra van a legnagyobb igény, a többi járat várhatóan december 18-tól indul újra.

Az első járatok indulása azonban a kormány pontos határnyitásának dátumától függően még változhat. A jeggyel rendelkezőket ebben az esetben ingyenesen, de nem automatikusan átfoglalják, csak az árak különbözetét kell kifizetni.

A járatokat az egészségügyi kivételeket kivéve csak oltott emberek használhatják, emellett az indulás időpontjához képest 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszteredményt is fel kell mutatniuk.