Nyereségessé vált az International Airlines Group (IAG) 2014 első felében a tavaly első félévi veszteséges működés után, miután a British Airways-t, az Iberiát és a Vuelinget magában foglaló cégcsoport jelentősen növelte árbevételét.

A csoport honlapján pénteken közzétett jelentés szerint a társaság árbevétele 6,7 százalékkal 9,2 milliárd euróra nőtt 2014 első félévében, kiadásai 3,6 százalékkal nőttek, 9 milliárd euróra.

A működési eredmény 230 millió euró lett, az adózás utáni eredmény 96 millió euró. Egy évvel korábban ugyanebben az időszakban a társaság rendkívüli tételek nélkül is 172 millió euró veszteséget jelentett.

A cégcsoport jelentősen, 11 százalékkal növelte kapacitásait, értékesített utaskilométerei ugyanilyen mértékben nőttek, járatai töltöttségi mutatója 0,6 százalékponttal 78,9 százalékra csökkent. A személyszállításból eredő árbevétel 9,1 százalékkal volt magasabb a 2013 első hat havinál, utasainak száma 22 százalékkal 35,4 millióra nőtt 29,1 millióról.

Az IAG teherszállítási üzletága a bázisidőszakinál 2,3 százalékkal több áru-tonnakilométert értékesített és 3,3 százalékkal több, összesen 441 ezer tonna árut fuvarozott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaságok közül a British Airways 327 millió euró működési eredményt ért el, míg az Iberia az első félévben 95 millió euró veszteséget jelentett. Jelezték: az igazgatótanács csütörtökön jóváhagyta a spanyol leányvállalat flottamegújítási programját, ennek keretében kivonják a kevésbé költséghatékonyan működő, négy hajtóműves Airbus A340-eseket a flottából és helyettük 2015-től A330-asok és A350-esek érkeznek. A lépéstől az üzemelési költségek csökkenését várják.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!