Nyolcvan darab Boeing 737-es vételéről írt alá szándéknyilatkozatot a China Southern és az amerikai gyártó – közölte lapunkkal az everetti cég.

Forrás: Boeing | © AIRportal.hu

Forrás: Boeing

A kantoni székhelyű légitársaság harminc darab Next Generationt és nyolcvan darab MAX-ot vesz, az üzlet értéke listaáron számolva közel 8,5 milliárd dollár. Arról nem tájékoztattak, hogy az első gépek mikor állhatnak forgalomba a kínai légitársaságnál.

Az 1988-óta működő China Southern 193 célállomásra közlekedik, és több mint 400 gépet üzemeltet, flottájuk vegyesen Airbus és Boeing modellekből áll, köztük öt darab Airbus A380-assal, illetve 167 darab 737-es Boeinggel.

A 737-es MAX gépek a Next Generationnél a Boeing szerint 14 százalékkal kevesebb kerozint fogyasztanak, egyebek mellett a speciális szárnyvégeknek és az új hajtóműveknek köszönhetően. A Boeing kizárólagos hajtóműszállító partnere a CFM International, amely a LEAP-1B erőforrását tervezte a típushoz, de új lesz a gép pilótafülkéje is, színes nagyképernyős kijelzőivel, valamint igény szerint Head-up display-jel is felszerelik. Az utaskabint pedig az NG-khez még opciós Boeing SkyInterior (BSI) belsővel látják el az alapfelszereltség részeként.

Az első MAX-ok 2016-ban teljesíthetik első felszállásukat, forgalomba pedig először az amerikai Southwest Airlines diszkont légitársaságnál állnak várhatóan 2017 harmadik felében. A típusra eddig mintegy 2700 megrendelés érkezett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!