Önvezető kisbuszt tesztelt a Brüsszel melletti Charleroi repülőtér, a 15 fő szállítására képes járművel szerezett tapasztalatok alapján döntenek a rendszerbe állításról.

A repülőtér honlapján elérhető közlemény szerint a tesztet szeptember 10-én és 11-én tartották, a légikikötő két terminálját kötötték vele össze. A Flibco nevű céggel egyébként is szerződéses viszonyban vannak, a cég jelenleg is biztosít shuttle szolgáltatást a repülőtérre.

A Navya névre keresztelt, elektromos üzemű, teljesen önvezető kisbusz 15 ember szállítására képes és állandó 20 km/h-s sebességgel tud haladni. A repülőtér szerint ezzel a megoldással folyamatos, zavarmentes összeköttetés jöhet létre az 1-es és 2-es terminál között.

Fotó: Brussels South Charleroi Airport

A repülőtér üzemeltetője egyelőre elemzi a két napos teszt eredményeit, ezt követően egy hosszútávú fejlesztési tervet dolgoznak ki, amelyben ezekkel a buszokkal képzelik el a két terminál közti összeköttetés folyamatos biztosítását.

A 130 járművel 20 országban jelen lévő Flibcónak már van tapasztalata hasonló buszokkal, Luxembourgban nyújtanak szolgáltatást önvezető járművekkel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Philippe Verdonck, a repülőteret üzemeltető társaság vezetője a közleményben azt hangsúlyozta, hogy a folyamatos utasforgalom-bővülés miatt idén áprilisban vezették be tranzit szolgáltatásukat a két terminál között, de folyamatosan vizsgálják a hatékony és gyors fuvarozás módozatait. Az önvezető járművek használata azért is vetődött fel, mert a cég a jövőben az átszálló utasok számának bővülésére, így a két terminál közti forgalom élénkülésére számít a reptér-üzemeltető.