Negyven embert őrizetbe vettek “pletykák terjesztéséért” Sanghajban az elmúlt hetekben történt, előre be nem jelentett légtérkorlátozások nyomán – jelentették kínai tömegtájékoztatási eszközök. Egy keddi bejelentés szerint légi hadgyakorlatok miatt korlátozták a polgári légi forgalmat.

A kelet-kínai Sanghajban hétfőn kétszáz járatot töröltek és további 150 gép kényszerült többórás várakozásra a 24 milliós város két legnagyobb repterén, előzetes bejelentés vagy magyarázat nélkül. A hatóságok korábban mindössze annyit közöltek: a probléma a Sanghaj környéki “légtérkorlátozások” miatt lépett fel. Kedden a kínai nemzeti rádió (CNR) arról adott hírt, hogy légi hadgyakorlatok állnak a tömeges járattörlések és késések mögött a kelet-kínai Sanghajban és az ország tíz másik repterén.

Az elmúlt hónapban többször is előfordult, hogy nagy számban töröltek járatokat olyan esetekben, amikor időjárási viszonyok nem indokolták azt. Összesen mintegy félezer belföldi és külföldi járatot érintettek a korlátozások.

Az MTI tudósítójához július közepén Sanghajból az orosz Seremetyevo reptérre utazók egy, a repülőtéren kapott dokumentumot juttattak el, melyben a járat üzemeltetői “légi hadgyakorlatokat” neveztek meg a hatórás késés okaként. A China Eastern Airlines-szal Japánba utazni kívánók egy másik papírt kaptak, melyben a repülőtársaság “előre nem látott légtéri korlátozásokat” említett.

A közösségi portálokon a tömeges késések és törlések hírére megindultak az okokkal kapcsolatos találgatások. A legkülönfélébb ötletekkel előállók közül negyvenet “pletykák terjesztéséért” őrizetbe vettek a rendőrök – írta a Shanghai Daily című lap kedden. Ketten például azt sugalmazták: egy magas rangú, szökésben lévő hivatalnokot próbálnak kézre keríteni a hatóságok – tette hozzá a lap.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A CNR beszámolója szerint többek közt a keleti Nankingban, Hangcsouban, Csingtaóban, a közép-kínai Vuhanban és Csengcsouban vannak légtérkorlátozások. A gyakorlatok egészen augusztus közepéig eltartanak majd, s az ennek következtében elrendelt légtérkorlátozások akár a járatok egynegyedét is érinthetik, vagyis további késésekre és járattörlésekre kell számítaniuk az utasoknak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!