A balkáni országokról sokaknak nem a nyaralás, vagy túrázás jut először eszébe. A magyarok többsége csak Horvátországot, Szlovéniát, vagy a határ menti településeket ismeri, pedig a régió országai rengeteg meglepetést tartogatnak. Nézzük, miért is érdemes elutazni ebbe a régióba!

Minden olcsó

Talán az nem lep meg senkit, hogy Európában ezek a legolcsóbb országok: a numbeo.com szerint Montenegróban átlagosan 5,50%-kal, Bosznia és Hercegovinában 14,5%-kal, Bulgáriában 32%-kal, Koszovóban 36%-kal, Albániában és Szerbiában 40%-kal, míg Észak-Macedóniában 55%-kal olcsóbb a megélhetés, mint Magyarországon.

Ha ez nem volna elég, akkor érdemes megnézni a repülőjegyeket: a Wizz Air Szerbia kivételével az összes felsorolt országba üzemeltet járatot, ahová a jegyek 6000 forinttól kezdődnek.

Ezen kívül a legtöbb szállás is nagyon olcsó, pár ezer forintból megúszható egy éjszaka.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kevés turista

Ha tengerpartra vágyunk, akkor Montenegró jü választás lehet – Horvátországnál jóval olcsóbb

A Balkán egyre népszerűbb a turisták körében, azonban még nem annyira felkapott, hogy zavaró legyen a rengeteg turista, mint sok nyugat-európai helyen.

Nem kell attól tartanunk, hogy egy-egy nevezetességet nem tudunk megnézni, mert elfogy az összes belépő, de attól sem, hogy a tömeg miatt kevésbé tudjuk kiélvezni az adott hely szépségeit.

Ha tehát egy kis nyugalomra vágyunk, akkor a Balkán tökéletes választás.

Kultúrsokk

Európán belül nem túl sok országról mondható el, hogy a magyarok számára meglepetéseket tartogathat, vagy akár enyhébb kultúrsokkot okozhat – de a Balkán nem ilyen!

Mi is szembesültünk néhány különös dologgal: Bulgáriában például a fejet rázás jelenti a helyeslést, igenlést; Észak-Macedóniában még egy jó nevű étteremben is csak „pottyantós” mosdót lehetett használni; a tömegközlekedés pedig szinte mindegyik balkáni országban kaotikus, ennek ellenére mégis el lehet jutni A-ból B-be.

Ugyanakkor nem olyan mértékűek a kulturális különbségek, hogy egy átlagos, vagy akár ezekre érzékenyebb utazó ne élvezhetné ettől a nyaralást a térségben.

Természeti kincsek

Olcsó országok, amelyek természeti kincsekben nagyon gazdagok – így tudnánk jellemezni a Balkán országait.

Ha szereted a természetet, akkor nem fogsz csalódni: Montenegróban a Kotori-öböl, Észak-Macedóniában a Mátka-kanyon, Albániában Ksamil tengerpartja, Boszniában a Jajce-vízesés, Bulgáriában a Napospart mind-mind alátámasztják azt, hogy a természet (és tengerpartok) kedvelőinek igenis érdemes elutazni ide.

A Kotori-öböl elképesztő látványt nyújt

Finom ételek

Olcsó és ízletes a turli tava, egy tradicionális macedón étel

Amellett, hogy az éttermek nagyon olcsók – sok helyen akár egy-kétezer forintból is alaposan megebédelhetünk -, a balkáni országok igazán sokszínű ízvilággal rendelkeznek.

Bulgáriában az egyik legnépszerűbb étel az egyszerű, de nagyszerű sopszka-saláta, Észak-Macedónia nemzeti eledele a tavce gravce nevű babos egytálétel, a csevapcsicsát Montenegróban érdemes megkóstolni, burek (különféle ízekben elérhető, töltött tészta) pedig mindenhol kapható.

Bármelyik országot is választod, abban biztosak vagyunk, hogy nem fogsz csalódni, a felsorolt okok miatt érdemes számolni egy balkáni utazással.