Az AirAsia múlt vasárnap lezuhant repülőgépének 162 utasa közül csupán 12-nek a holtteste került elő a Borneó és Jáva közötti tengeren. A keresésben részt vevő szakemberek úgy vélik, a legtöbb utas maradványai a gép törzsében vannak – írja az MTI. Csakhogy a törzset egyelőre nem találják, ezért a maláj királyi haditengerészet parancsnokának pénteki tájékoztatása szerint körülbelül 55 kilométerrel módosították a keresés helyszínét.

Egy ehhez hasonló repülőgép csapódott tengerbe december 28-án. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Egy ehhez hasonló repülőgép csapódott tengerbe december 28-án. (Fotó: AIRportal.hu)

Abdul-Azik Dzsafar a Twitter közösségi portálon azt írta, kelet felé, 5400 négyzetkilométeres felületen kutatnak a roncsok után a Jávai-tengeren, ahol lezuhant a gép. A „leginkább valószínűsíthető területet” három hajó kutatja, ezek fejlett rendszerek segítségével a víz alatti területeket is át tudják vizsgálni. A munkát búvárok is segítik.

Közben az indonéz hatóságok közölték, hogy hajón francia szakembereket szállítanak pénteken a keresés helyszínére, hogy segítségükkel – többek közt hidrofonos kutatással – megtalálják a gép fekete dobozait. Ez akár egy hétbe is beletelhet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fekete dobozok utáni kutatás egy 13 500 négyzetkilométeres területen folyik, a műveletben indonéz, maláj, szingapúri és amerikai hajók, valamint fémkereső berendezésekkel felszerelt repülőgépek vesznek részt. A tájékoztatás szerint két japán helikopterszállító hajó is a helyszínre tart.

Az időjárás továbbra sem kedvez a kutatásnak, vasárnapig esőre, erős szélre és akár négyméteres hullámokra kell számítani, emellett erősek az áramlatok is.

Az AirAsia 8501-es járata vasárnap reggel indult Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a Jávai-tenger fölött, a borneói Kalimantan és Jáva között repült.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!