Három hónapra felfüggesztette az indiai közelekdésbiztonsági szervezet azt a pilótát, aki egy járat teljesítése közben rágyújtott a pilótafülkében. Tíz éve nem volt példa arra, hogy valakit emiatt függesszenek fel.

Az indiai szubkontinensen nem ritka, hogy a repülés szabályait figyelmen kívül hagyják, példa erre a soron kívüli repülésbiztonsági auditok, illetve pilóták tömeges felfüggesztése a szabályok megszegése miatt.

Legutóbb az indiai Economic Times lap szerint az indiai Polgári Repülési Igazgatóság (DCGA) azért függesztette fel három hónapra egy pilóta szakszolgálati engedélyét, mert rágyújtott egy járaton. A pilóta az Air Asia indiai leányvállalatánál teljesít szolgálatot.

A szabályok kimondják, hogy a repülés bármely szakában a repülőgép egyik részében, sőt a gép közelében sem lehet dohányozni. Bár a pilóta éppen utasok nélkül repülte haza a gépet Haidarábádból Új-Delhibe, a hatóságok ezt nem vették figyelembe és felfüggesztették a szakszolgálati engedélyét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air Asia India az esetet azonnal jelezte a hatóságoknak, és felfüggesztette a pilótát, aki ellen a DCGA folytatja le a nyomozást. Ebben a légitársaság teljes támogatását élvezik a hatóság emberei a légitársaság közlése szerint.

Az indiai lap felidézte, hogy a 80-as évekig még lehetett dohányozni a járatokon, de több baleset is részben ennek köszönhetően következett be. A brazil Varig Rio de Janiero és Párizs közötti, 820-as járatát teljesítő Boeing 707-es azért zuhant le, mert a hátsó mosdó kukájába dobott égő cigarettacsikk lángra gyújtotta a gépet, 123-an vesztették életüket.

Indiában a pilóták úgy tűnik előszeretettel szegik meg kisebb-nagyobb mértékben a szabályokat, tavaly fél év alatt 62 pilótát függesztettek fel azért, mert áthágták a szabályokat. lapértesülések szerint a legtöbben részegek voltak a szolgálat felvételekor.