A koronavírus-járvány miatt ott rekedt francia állampolgárokat menekített volna több Közép-Afrikai országból az Air France egyik Airbus A330-200-as repülőgépe, de a kongói Pointe-Noire repülőterén végrehajtott leszállás után rálőtt egy helyi csendőr.

Az eset még szombaton történt az ország második legnagyobb városa, Pointe-Noire nemzetközi repülőterén. Az Air France az országban rekedt mintegy 100 francia állampolgárért küldte a gépet, amely a visszaúton még további 120 utast vett volna fel a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban.

A golyók két lyukat ütöttek a törzs külső borításán.

A mentőjáratot az incidens miatt egy nappal el kellett halasztani, a városba másnap egy Boeing 777-200-ast küldött cseregép gyanánt az Air France, fedélzetén szerelőkkel, akik a tervek szerint a hazaútra alkalmas állapotba hozzák az Airbus A330-200-ast.

Miután a helyi hatóságok nem sokkal később azonosították a kárt okozó fegyvert, kiderítve, hogy a hivatásos rendfenntartó állomány egyik tagja volt a tettes, akit letartóztattak, és büntetőeljárást indítottak ellene. Az indítéka egyelőre nem derült ki.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Brazzanews helyi hírportál tweetje az esetről

Videó a sérült Airbus A330-asról