A hajtóművi fékezőberendezések mondták fel a szolgálatot a tavaly december végén Moszkvában szerencsétlenül járt Tu-204-es repülőgépnél – jelentette be csütörtökön Moszkvában a műszaki vizsgálat eredményét.

A moszkvai Vnukovo repülőtéren 2012. december 29-én az orosz Red Wings légitársaság Tupoljev típusú gépe nem tudott megállni a leszállópályán, és a betonkerítést átszakítva kicsúszott a kijevi országutat a reptértől elválasztó árokba, miközben háromfelé szakadt. A repülőgép orra az autópályára esett.

A moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság – amely 12 volt szovjet utódállam polgári repülési ügyeit felügyeli – honlapján olvasható jelentés szerint a pilóták négyszer is próbálkoztak a hajtóművek tolóerő-visszafordító berendezésének, az úgynevezett sugárfordítónak a bekapcsolásával, de mindannyiszor sikertelenül. A fékezés helyett a hajtóművek csak tovább gyorsították a gépet, amely körülbelül 190 kilométeres óránkénti sebességgel rohant bele az országutat és a repülőteret elválasztó árokba.

A leszállópályáról kicsúszás közben a fedélzeti mérnök leállította a hajtóműveket, de már későn. A Tu-204-es földet érése és a kicsúszás között mindössze 32 másodperc telt el.

A baleset pillanatai (Forrás: Youtube):

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Red Wings légitársaságnak a csehországi Pardubicéből visszatérő járatán nyolcfős személyzet teljesített szolgálatot, és közülük csak hárman élték túl a tragédiát. A kapitány, a másodpilóta és a fedélzeti mérnök, valamint két utaskísérő vesztette életét a balesetben. A három túlélő közül egy már elhagyhatta a kórházat. Egy autós is megsérült, akinek gépkocsiját a repülőgép egyik kereke találta el.

Megvonhatják a Red Wings működési engedélyét

A Kommerszant című orosz lap értesülései szerint a Roszaviacija a napokban megvonhatja a Red Wings működési engedélyét. A légitársaság ellenőrzése során ugyanis megállapították, hogy tavaly decemberben a Vnukovón történt szerencsétlenségen kívül öt hasonló eset történt a cég Tu-204-es gépeivel. Az egyik mindössze egy órával – ugyancsak Vnukovón – a Csehországból visszatért gép balesete előtt. A működési engedély megvonása a Red Wings csődjéhez vezethet – jegyezte meg a lap.

Az Alekszandr Lebegyev tulajdonában lévő orosz légitársaságot 1999-ben alapították, és a cég a tizenöt vezető orosz légitársaság egyike és a Tu-204-es repülőgépek legnagyobb megrendelője.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!