Rekordmértékű, 1,1 milliárd dolláros profitot ért el március 31-ével zárult üzleti évében a dubaji székhelyű, a légitársaságot is magába foglaló Emirates-csoport, beruházásaik összege pedig szintén rekordra, 6 milliárd dollárra emelkedett.

A csoport honlapján közölte eredményeit, nyeresége 32 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, így megszakítás nélkül huszonhatodik éve nyereségesen üzemel. A csoport árbevétele 23,9 milliárd dollár volt, amely 13 százalékkal haladta meg a 2013-ast.

Beruházásokra 6 milliárd dollárt költöttek, az új gépek vásárlása mellett 11 százalékkal 75 ezer fölé növelték alkalmazottaik számát.

A légitársaság 22,5 milliárd dolláros árbevételt ért el, kiadásaik közül kiemelték a 8,4 milliárdos kerozinköltségeket, amely mintegy 10 százalékkal haladta meg az előző üzleti évit annak ellenére, hogy az árak jelentősen nem változtak. Az üzemelési költségek 12 százalékkal emelkedtek, de a 13 százalékkal magasabb árbevétel miatt a cég nyereséges maradt, az üzleti évre 887 millió dolláros pluszt könyveltek el, amely 43 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az utasszám 44,5 millió volt, 13 százalékkal több, mint az előző évben, a járatok átlagosan 79,4 százalékos töltöttséggel üzemeltek. A töltöttségi mutató annak ellenére nem változott, hogy a kapacitásokat 15 százalékkal emelték.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elmúlt üzleti évben 24 új repülőgépet vett át a cég, köztük 16 darab Airbus A380-ast és hat Boeing 777-300-ast. A flotta mérete ezzel 217-re nőtt, és továbbra is ez a légitársaság üzemelteti a legtöbb A380-ast, a világ legnagyobb utasszállító repülőgépét. Az új gépek érkezésével az Emirates kilenc új útvonalat nyitott, 2014-ben pedig további öt új repülőtér kerülhet fel a térképére.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!