A hőség ellenére hatvanezernél több látogatót vonzott a kecskeméti repülőnap szombati programja, ahol minden eddiginél több kötelék is bemutatkozott – közölte a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára, egyben a szervező bizottság elnöke szombaton este az MTI-vel.

Borbíró Zoltán elmondta: az előzetes terveknek megfelelően valamennyi légi és földi programot megtartották szombaton a X. Nemzetközi Repülőnapon és Haditechnikai Bemutatón, Kecskeméten.

A Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra rekordszámú, több mint hatvanezer látogató tekintette meg a minden eddiginél gazdagabb seregszemlét. A legnépszerűbb mozzanat kétségkívül a kötelékek látványos bemutatkozása volt: a magyar mellett orosz, horvát, török, bolgár, olasz és spanyol légi show is szórakoztatta a közönséget.

A kuriózumok közé tartozott a NATO Stratégiai Légiszállító Képesség (SAC) programjának keretében a pápai légi bázison állomásozó egyik C-17-es bemutatója. Ám a legkülönlegesebb „csemegét” az Orosz Vitézek elnevezésű formáció szolgáltatta Szu-27-es gépeivel, mely még soha nem járt Magyarországon, sőt Nyugat-Európában sem – húzta alá a helyettes államtitkár. Jelezte: a kötelék vasárnap a programban szereplő este 19 óra helyett délután 13 órakor emelkedik újra levegőbe Kecskeméten.

Az eredetileg 7 órásra tervezett, majd 11 órásra módosított szombati repülő idő végül meghaladta a 12 órát – tette hozzá. A látogatók emellett megismerkedhetnek a Magyar Honvédség életével, a 75 éves légierő történetével, valamint különböző katonai eszközökkel a kézi lőfegyverektől a T72-es harckocsiig.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Bács-Kiskun megyére is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki a hőség miatt. A szervezők a nagy érdeklődés mellett erre is felkészültek: a rendezvény területén 23 nagy méretű párakaput telepítettek. A felnőtteknek vizet, a gyerekeknek jégkrémet osztottak. A délelőttől késő délutánig tartó 35 fok feletti kánikulában a hatalmas tömegből végül összesen 203 ember szorult orvosi segítségre, közülük tizenhármat szállítottak kórházba.

Borbíró Zoltán arról is beszámolt: a beléptetésen dolgozók 60 szúró- és vágóeszközt, valamint egy gázpisztolyt is elkoboztak a kapuknál. Legmeglepőbb „fogásuk” azonban az a kutya volt, melyet egy házaspár két bejáraton is megpróbált egy hűtőtáskában a légi bázisra „becsempészni” – sikertelenül.

A repülőnapon – melyen 22 ország 142 légi járműve vesz részt – Hende Csaba honvédelmi miniszter kitüntetésben részesítette a legendás Puma század két legidősebb tagját: vitéz Szentiványi János nyugállományú ezredest és Frankó Gábor főhadnagyot.

Varga Mihály, a KÉSZ Holding Zrt., a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató egyik főtámogatójának elnök-vezérigazgatója szombaton sajtótájékoztatón jelentette be: gyűjtést szerveznek a Kecskeméti mentőszolgálat javára egy 4,7 millió forintos automata lélegeztető-készülék beszerzéséért. A cégvezető egymillió forintos adománnyal járult hozzá az akcióhoz.

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutató második napján, vasárnap a szombatihoz hasonló program várja a látogatókat.

Tanulva a szombati káoszból, a HM az alábbi közleményt adta ki

Az előrejelzések alapján vasárnap is rendkívüli meleg és napsütés várható a repülőnapon. Tegnap a napi csúcshőmérsékletet délután 14:21-kor mérték a repülőtéren, ekkor 35.8 Celsius-fok volt árnyékban. Az ivóvíz felirattal jelölt kutaknál és az úgynevezett vízutánfutóknál az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által bevizsgált, ellenőrzött minőségű és megfelelő hőmérsékletű vízhez juthatnak a látogatók. A vasárnapi hőség enyhítésére a szervezők újdonságként a parkolókba is telepítettek vízutánfutókat a már tegnapra kihelyezett ital automaták mellett.

A szombati napra elővételben vásárolt, de be nem váltott belépők vasárnapra is érvényesek, ezeket a II. kapu mellett ún. problémamegoldó konténerben lehet beváltani. A Magyar Honvédség katonái mellett vasárnap is számos katasztrófavédelmi szakember, az Országos Mentő Szolgálat kirendelt állománya és a rendőrség kirendelt erői biztosítják a rendezvény zavartalan működését. A szervezők ez úton is kiemelik és köszönik a honvédség és a társzervezetek kiváló együttműködését.

A vasárnap érkező látogatók számára a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató szervezői azt tanácsolják, hogy a város déli oldalán lévő nagy területű, több ezer gépjármű befogadására alkalmas „Sárga” és „Zöld” parkolókat részesítsék majd előnyben a „Piros”-al szemben. A három parkoló közel 10 ezer autó befogadására alkalmas. A szervezők azt is kérik, hogy a látogatók a hőségre és a nagy forgalomra való tekintettel elővigyázatosan és óvatosan vezessenek a repülőnapra vezető útakon.

A gyermekekre fokozottan figyeljenek, a karszalagon vagy a ruházaton érdemes feltüntetni a szülők elérhetőségét, telefonszámát.
A repülési programban egy kiemelendő változás, hogy az „Orosz Vitézek” kötelék vasárnap az előzetes programban szereplő este 19 óra helyett korábban, 11 és 12 óra között emelkedik majd a levegőbe Kecskeméten. A széles karimájú kalap és a napszemüveg viselésén túl érdemes a bőr UV védelmére is több figyelmet fordítani.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!