Az iráni légügyi hatóság vezetője bejelentette, 100 utas szállítására képes utasszállító gyártását készíti elő Irán, és mellette katonai célokra tervezi használni a korábban helyben gyártott An-140-eseket.

Az Aerotelegraph cikke szerint Touraj Deghani Zanganeh, a légügyi hatóság vezetője a napokban beszámolt Irán polgári repülőgépgyártásának elmúlt időszakban elért eredményeiről, de emellett egy katonai projektet is bejelentett. Eszerint az Antonov An-140-es korábban licenc alapján gyártott példányait (IrAn-140 néven ismert a típus) átalakítják katonai teherszállító géppé. 

A másik friss bejelentés szerint Teheránban döntöttek egy új, saját erőből kifejlesztendő, 100 utas szállítására alkalmas repülőgép gyártásáról is.

A projekt egyelőre előkészítési és tervezési szakaszban van, de a hatóság már most partnerként bevonta a közlekedési és a védelmi minisztériumot, hogy a gyártáskor igénybe tudja venni az ezek irányítása alá tartozó létesítményeket és testületeket.

Forrás: Press.tv via Aerotelegraph

Utóbbi tárcának van tapasztalata a repülőgépek tervezésében és gyártásában: egy állami céggel, Kowsar néven építettek már vadászgépeket – írta meg a Teheran Times.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új utasszállítóról bár részleteket nem tudni, a fejlesztéskor és a gyártás egészében is helyi vállalatokra akarnak támaszkodni. Ismert, a nyugati embargók miatt Irán nem tud részegységeket importálni külföldről, főleg nem nagyobb mennyiségben.

A szankciók áthidalására a hajtóművet is belföldön tervezik megvalósítani, amelynek alapját egy már működő gázturbina-gyártó adná. 

A kapcsolódó projektekben szimulátorokat is építenének a pilóták képzéséhez, ezeket az országtól délre található Kish-szigeten helyeznék üzembe.

A 150 személyes utasszállító korábbi terve (Forrás: Press.tv via Aerotelegraph)

A tervek komolysága ezek ellenére megkérdőjelezhető, mert Irán már többször tett ilyen bejelentéseket, amelyekből azóta sem lett semmi.

Korábban például belengették egy 150 férőhelyes, Airbus A320/Boeing 737 kategóriájú típus elkészítését, amelyet mintegy tíz éve terveznek, és hasonlóan elcsendesedtek a hírek az Antonov An-158 licenc alapján való gyártásáról is. 

A mostani híradások oka lehet az új amerikai elnök hivatalba lépése, mert Joe Biden addig nem hajlandó feloldani az Iránnal szemben bevezetett szankciókat – és így lehetővé tenni nyugati repülőgépek szállítását az országba –, amíg biztosítékot nem kap a katonai atomprogram leállításáról.