Nem érkezett meg vasárnap Sármellékre az idei menetrendi szezont nyitó moszkvai gép, mert az Utair felfüggesztette valamennyi járatát a Balaton melletti repülőtérre. Az üzemeltető abban bízik, hogy az év második felében már várhatóak charterek Oroszországból.

Fotó: Ispán Tamás - AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: Ispán Tamás – AIRportal.hu

Papp Gábor, a Hévíz-Balaton Airport Kft.-t működtető Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI érdeklődésére szerdán felidézte, hogy már az elmúlt hónapokban is volt némi bizonytalanság akörül, hogy elindulnak-e március végén a heti járatok a moszkvai Vnukovo reptér és Sármellék között. A rubel árfolyamának jelentős ingadozása, illetve az orosz gazdasági helyzet miatt vált kétségessé a heti járatok indulása, s ezeket végül az Utair légitársaság fel is függesztette, az év második felében azonban már várható charterek érkezése.

A polgármester hozzátette: nem egyedül a sármelléki repülőteret érinti ez a probléma, hiszen világszerte több jelentős repülőtér is azzal kénytelen szembesülni, hogy orosz járatokat mondanak le, kevesebb gép érkezik. Orosz turisták ennek ellenére most is jönnek Hévízre, csak nem közvetlenül, hanem budapesti vagy bécsi leszállással.

A hévízi önkormányzat az Utairrel, illetve más légitársaságokkal is tárgyal, ezek eredményeként pedig várhatóan az év második felében indulhatnak el charterjáratok Moszkvából Sármellékre – jelezte Papp Gábor.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezetője korábban az MTI-nek elmondta: az már biztos, hogy április 11-étől újraindulnak a hévízi Mutsch Ungarn Reisen szervezésében immáron másfél évtizede több német nagyvárost Sármellékkel összekötő charterjáratok, amelyek sora idén svájci, zürichi járatokkal is kiegészül. A Lufthansa és az osztrák InterSky gépein kívül a már szintén hagyományosnak számító drezdai, erfurti és lipcsei charterek ugyancsak közlekednek idén, változatlanul a német Salamon Reisen szervezésében, a Germania légitársaság repülőivel.

Újdonság idén a Balaton melléki repülőtér kínálatában a Green Travel által először indítandó törökországi charter. Antalyába a török Freebird légitársaság első gépe június 16-án indul és utoljára szeptember 1-jén érkezik, de az érdeklődés már most meghaladja az előzetes várakozásokat.

A múlt évben 33 ezer utas fordult meg a sármelléki repülőtéren. Az oroszországi helyzet miatt idén lassabb forgalomnövekedésre számítanak, de így is legalább 36 ezer utast várnak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!