A jövő év nyarától Sármellékről is indulnak a törökországi Antalyába chartergépek, de a tervek szerint más országokba is vinne utasokat a járatokat szervező Green Travel – közölte a társaság ügyvezető igazgatója vasárnap.

A Hévíz-Balaton Airporton tartott sajtótájékoztatón Göktas Merdol elmondta: Magyarország második-harmadik legjelentősebb charterjáratokat üzemeltető kiutaztató cége Budapestről és Debrecenből idén 30 ezer utast szállított, s felmérésük szerint ebből mintegy 4800 a nyugat- és dél-dunántúli megyékben él. Erre alapozva közlekedtetnek a jövő év júniusától 10 héten át Sármellékről a törökországi Antalyába járatokat, összesen közel 4000 utasra számítva.

Az ügyvezető szerint ebből a térségből ennél is több utasra számítanak a későbbiekben, ezért terveik között szerepel, hogy hosszabb időszakban és más útirányokba, például Görögországba is indítanának járatokat. Az igények ismerete alapján elképzelhető, hogy Törökországból is hoznának vendégeket Sármellékre. Göktas Merdol felidézte, hogy amikor hét évvel ezelőtt Debrecenből elindították első gépüket Törökországba, sokan nem hittek az elképzelés életképességében, ugyanakkor ma már 18 héten át török, 17 héten pedig görög úti célok is elérhetők repülőgéppel az alföldi városból. Sármelléki tervüket arra alapozzák, hogy a térségben élők a fővárosi indulással szemben akár két órát is megtakaríthatnak, a Balaton melléki repülőtéren pedig a kis forgalom miatt gyorsabb a ki- és beléptetés, illetve ingyenes a parkolás.

Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az utóbbi években, mióta Hévíz városa átvette a reptér üzemeltetését, a folyamatosan növekvő forgalom 99 százalékát a beutaztatás teszi ki. Kérdésre válaszolva elmondta: a tavalyi mintegy 25 ezer utas után a repülőtér idei forgalma október végéig meghaladta a 30 ezret. Reményeik szerint év végéig elérheti a 35 ezret is, a karácsonyi és újévi ünnepek idején ugyanis még hat moszkvai charterjárat érkezését jelezték. Ez utóbbi kapcsán azonban kitért arra, hogy az orosz-ukrán konfliktus a sármelléki repülőtér forgalmának alakulására is hatással van.

Papp Gábor (Fidesz-KDNP), a repteret üzemeltető Hévíz polgármestere az MTI kérdésére elmondta: a repülőtér eszközeit alig egy hónapja 703 millió forintért megvásárló, Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában lévő SGH Aviation Kft. az elmúlt hetekben már birtokon belülre került. A társaság kifizette a reptér utastermináljának, cargobázisának, irányítótornyának és a mindezekhez tartozó technikai eszközöknek a vételárát a felszámoló Vectigalis Zrt.-nek, illetve megtörtént a leltár és az eszközök átadása-átvétele.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az önkormányzati cég most már az SGH Aviation Kft.-vel áll szerződésben a reptér üzemeltetésére, de már tartanak az egyeztetések arról, hogy a jövőben miként működtetheti közösen a hévízi önkormányzat és a reptér új tulajdonosa a sármelléki légibázist – tette hozzá a polgármester.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!