Az augusztusi csökkenés után szeptemberben is csak stagnált a világ légiáru-forgalma szeptemberben a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint, az utasforgalom viszont stabil növekedést mutat.

A SilkWay Airlines egyik Boeing 767-300F típusú gépe Budapesten. Képünk illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A SilkWay Airlines egyik Boeing 767-300F típusú gépe Budapesten. Képünk illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu)

Az IATA csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az áruforgalom árutonna-kilométerben mért teljesítménye mindössze egy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Emellett a légitársaságok plusz kapacitásokat dobtak a piacra, így az átlagos töltöttségi mutató 43,2 százalékra csökkent. Ilyen alacsony mértéket 2009-óta nem mért az IATA.

A világ régiói közt nagyok a különbségek, a Közel-Keleten 7,5, Európában 2,8 százalékos bővülést, míg Észak-Amerikában 3,3, Dél-Amerikában pedig 6,4 százalékos csökkenést mértek.

A személyszállítási piac stabilan növekszik

Fotó: Frankfurt Airport | © AIRportal.hu

Fotó: Frankfurt Airport

Az év eddigi részében a piac 2,4 százalékkal teljesít jobban, mint a 2014 január-szeptemberi időszakban. A légi utasforgalom ezzel szemben erősen növekszik, a kimutatások szerint a szeptemberben értékesített utaskilométerben mérve 7,3 százalékos volt a javulás tavaly szeptemberhez képest, míg a járatok átlagos töltöttsége 80,7 százalék volt, fél százalékkal több egy évvel korábban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legnagyobb bővülésről ismét a közel-keleti társaságok számoltak be, az IATA összesítése szerint ebben a régióban 9,9 százalékkal nőtt a szektor teljesítménye, míg Európából 7,1 százalékos növekedést jelentettek.

A január-szeptemberi időszakban a légitársaságok 6,7 százalékkal több utaskilométert értékesítettek, mint az előző év azonos időszakában.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!