A stockholmi repülőtér január elejétől elérhetővé tette a 10 százalékos keverésű bioüzemanyagot is, a SAS mellett a KLM egyes járatait is ilyen kerozinnal tankolják fel.

Az ATW Online tudósítása szerint Arlandán január 3-a óta már lehet kérni olyan kerozint is, amelybe nagyjából 10 százalékban vegyítenek bio üzemanyagot. Ez kivételesen nem kukorica alapú, mint általában, hanem használt sütőolajból készítik Los Angelesben.

Az első “sütőolajas” járatot a SAS vadiúj Airbus A320neójával teljesítették.

A repülőtér üzemeltetője, az állami tulajdonú és 10 repülőteret üzemeltető Swedavia a Flight Green Found nevű szervezet programján keresztül tudta az üzemanyagot a reptéren elérhetővé tenni. A sütőolajas kerozin aránya egyelőre eltörpül a hagyományos mellett főként a magas ár miatt, így a január 3-i arlandai bevezetés “csak” szimbolikus, mégis fontos lépés a fenntartható üzemanyagok irányába.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: SAS Scandinavian | © AIRportal.hu

Fotó: SAS Scandinavian


Fredrik Henriksson, a SAS kommunikációs igazgatója szerint a légitársaság már jelezte, hogy több ilyen kerozinra lenne szüksége, de a korlátozott hozzáférhetőség és a magas ár egyelőre bekorlátozza a mozgásteret. Így egyelőre korlátozott lesz azon járatok száma, amelyen indításnál erős sült krumpli szag árad majd.

A svédországi Arlanda légikikötő mellett Oslo – Gardermoenen is lehet bio üzemanyagot kérni, de ugyanígy elérhető a szolgáltatás még két svéd repülőterén is: Brommán és Östersundon is. Több légitársaság ezt meg is teszi, a KLM például már jelezte, hogy igényt tartanának az újfajta kerozinra. Nem meglepő, hiszen a KLM már korábban is jelezte, hogy bio üzemanyaggal repül Oslo és Amszterdam között.

A holland királyi légitársaságtól egyáltalán nem áll távol a zöld kerozin használata, olyannyira nem, hogy 2015-ben társadalmi felelősségvállalás díjat is adományoztak az Air France-KLM-nek részben ezért a lépésért.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!