Idei százmilliomodik utasát köszöntötte a Hartsfield-Jackson Nemzetközi Repülőtér, ezzel az atlantai légikikötő lett az első a világon, amely meghaladta az éven belüli százmilliós utasszámot.

A százmilliomodik utas köszöntése. Fotó: Hartsfield-Jackson Airport | © AIRportal.hu

A százmilliomodik utas köszöntése. Fotó: Hartsfield-Jackson Airport

A reptér üzemeltetőjének a Facebookon tett bejelentése szerint százmilliomodik utasuk, egy gulfporti férfi egy új autót, egy két főre szóló repülőjegyet, illetve egy 500 dolláros vásárlási utalványt kapott ajándékba. Az utast többek közt Atlanta polgármestere fogadta.

A Georgia állambeli Atlanta repülőtere utasszám alapján 1998-óta számít a világ legforgalmasabb légikikötőjének, 2005 és 2013 között pedig a gépmozgásokat tekintve is világelső volt. Sikerének kulcsa elsősorban földrajzi elhelyezkedéséből adódik, az USA dél-keleti részének fő átszálló csomópontja alakult itt ki: a Delta, és a diszkont Southwest is bázis repülőtérként használja, előbbi légitársaság generálja a reptér forgalmának mintegy 75 százalékát. Döntő többségben vannak a belföldi utasok: idén novemberben 7,5 millió belföldi és mindössze 800 ezer nemzetközi utast kezeltek, de az év eddigi részében is hasonló arányok tapasztalhatók.

Atlantában öt futópálya üzemel, a 63 ezer embernek munkát adó repülőtér alapterülete 19 négyzetkilométer, a forgalom hét terminál között oszlik el, ezek területe 526 ezer négyzetméter, az utasok 207 kapun (167 belföldi és 40 nemzetközi) keresztül tudják megközelíteni a repülőket. Az autóval érkezőknek 30 ezer férőhelyes parkoló áll rendelkezésre, a terminálokon 263 üzletben lehet vásárolni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!